Cat de curate sunt apele in care va scaldati?

Cand pleaca in vacanta, multi oameni verifica restaurantele, hotelurile si plajele. Putini stiu insa ca pot verifica si calitatea apei de scaldat. In fiecare an, Comisia Europeana informeaza cetatenii despre cat de curate sunt apele in Europa. Raportul de anul acesta arata ca 96% din apele de coasta si 92% din rauri si lacuri sunt conforme cu standardele minime pentru apele de scaldat fixate in 2008.calitatea apei
Raportul este redactat de Agentia europeana pentru mediu. Din cele 21.000 de zone monitorizate in UE in 2008, doua treimi se afla pe coasta, iar restul de-a lungul raurilor si lacurilor.

Apele de scaldat sunt testate din 1976

Scopul directivei originale, adoptate in 1976, era de a asigura oamenii ca apele de scaldat nu contin bacterii sau substante chimice care ar putea fi periculoase pentru sanatate.

Dupa 30 de ani, directiva are nevoie de o revizuire, care sa ia in considerarea ultimele informatii stiintifice si tehnice.

O noua directiva, dupa negocieri intense

In 2006, Parlamentul European a adoptat o noua directiva privind apa de scaldat. Aceasta va consolida si simplifica standardele de sanatate privind apele de scaldat, va ameliora gestionarea zonelor in care se practica scaldatul si va imbunatati informarea publicului in legatura cu acestea.

Parlamentul European si ministrii UE au negociat intens, timp de trei ani, pentru finalizarea noii legi. Aceasta urmeaza sa intre in vigoare la sfarsitul anului 2014. 12 state UE (Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia, Spania si Suedia) monitorizeaza inca din 2008 apele de scaldat in conformitate cu standardele noii directive.

Sursa: Parlamentul European

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente