Catastrofa ecologica la Turceni. Case ingropate in cenusa si namol!

Catastrofa ecologica la Turceni. Case ingropate in cenusa si namol!
Catastrofa ecologica la Turceni. Case ingropate in cenusa si namol!

Situatie extrem de grava la periferia orasului Turceni, unde opt case si mai multe hectare de teren agricol sunt acoperite practic cu namol. Conducerea CE Oltenia este obligata prin normele de mediu sa depoziteze cenusa rezultata din arderea carbunelui in termocentrale sub forma de slam dens, adica intr-un amestec cu apa. In zidul gropii de cenusa a aparut o bresa, astfel ca mii de metri cubi de slam s-au scurs pe terenurile oamenilor. Zona a fost inundata timp de cateva zile, dar dupa ce s-a reusit indepartarea apei, s-au vazut proportiile dezastrului. Stratul de namol din curtile oamenilor este de un metru. Case si garduri distruse, animale si pasari moarte, fantani colmatate reprezinta doar o parte din dezastru. „Cine nu a vazut Iadul, sa vina in satul nostru”, spun oamenii disperati. Conducerea complexului promite despagubiri.

Apa pe care se chinuiau pompierii saptamana trecuta sa o scoata din curtile localnicilor de la Turceni a fost inlocuita acum cu un strat de cenusa care depaseste si un metru grosime, ajungand in unele locuri si la doi metri, spre disperarea localnicilor. Bresa aparuta in zidul gropii de cenusa a termocentralei a facut ca mii de metri cubi, daca nu si mai mult, sa o ia la vale, catre casele oamenilor, intrand nu doar in gospodariile acestora, ci si in locuinte. Accesul se face doar cu cizme foarte inalte sau cu camioane de mare tonaj.

Tot satul Sumaidane a fost ingropat, la propriu, in valul de cenusa provenit de la groapa termocentralei, oamenii privind neputinciosi cum agoniseala de-o viata le este inghitita sub stratul de mal de peste un metru. „Cine nu a vazut cum e Iadul sa vina aici sa se convinga. Peste tot e numai namol si apa si nu ca ar fi de-o palma doua, ca nu ar fi problema, dar e de peste un metru”, spunea un batran care nu a vazut in viata lui asa o nenorocire. Iar ca el mai sunt proprietarii altor case, zece oameni fiind evacuati din zona intrucat nu mai aveau unde sa locuiasca.

„Sa vina Ponta!”

O parte dintre cei afectati de nenorocirea respectiva aveau ieri o singura dorinta, aceea de a-l vedea pe premierul Victor Ponta in mijlocul lor. Oamenii ii ofereau sefului Guvernului inclusiv cizme inalte pentru a putea merge prin namolul care le-a schimbat viata pentru totdeauna. „Casa facuta acum, vara asta, uitati cum au crapat zidurile la ea. Inainte de la ape, iar acum de la namol. Sa vina Ponta incoace la noi, ca se lauda ca e gorjean, sa vada ce probleme avem. Nici in campanie nu a ajuns pe aici, dar apoi acum. E prim-ministru, cred ca ar trebui sa ia masuri pentru ca situatia de aici eu cred ca este foarte grava. Daca se intampla asa ceva pe vremea lui Ceausescu unii erau deja la puscarie, dar acum nu se intampla nimic”, a spus unul dintre pagubiti.

DSC_0362

Gheorghe Bratuianu este unul dintre cei afectati, la el beciul modernizat vara trecuta fiind acum plin de mal. Namolul a intrat in casa, iar in curte se poate merge lejer pe varful gardului, ceea ce arata cat de mare este stratul de mal, vita de vie de la bolta semanand cu niste buruieni neprasite in vara. Omul e disperat ca nu mai are decat zidurile casei, care vor crapa si ele odata cu evacuarea namolului si cu venirea gerului. ”Construisem un beci si pusesem saci ca sa nu intra apa acolo, dar acum totul e plin cu mal. Namolul e pana aproape de acoperisul garajului, iar fantana in curte nu mai am, deci nu mai am nici apa in casa, ceea ce inseamna ca nu pot folosi centrala termica. In casa oricum nu pot sa stau ca e namol, asa ca sunt intr-o situatie foarte dificila, mai ales acum, in pragul sarbatorilor de iarna”, a declarat barbatul.

Ditescu, in vizita

Pe ulita plina de namol si de utilaje de mare tonaj trimise acolo de cei de la termocentrala a ajuns ieri si directorul Corneliu Ditescu. Satenii nu-l stiau prea bine, asa ca prezenta acestuia a ramas trecuta cu vederea de oamenii afectati de necazul respectiv, doar in momentul in care jurnalistii i-au cerut acestuia un punct de vedere localnicii dandu-si seama pe cine aveau in mijlocul lor. Au venit si i-au cerut garantii ca nu vor aparea noi probleme la groapa de cenusa astfel incat un nou val de namol sa vina peste ei, Ditescu spunand ca nu exista un astfel de pericol. El a precizat ca toti vor fi despagubiti, dar ca prioritara este curatarea drumului si a curtilor. „Vom lucra aici cu oameni si utilaje pana cand vom termina treaba si vom inlatura complet toate urmarile. Se va face o evaluare si in cadrul legal se vor oferi despagubirile care se impun”, a precizat directorul Ditescu.

DSC_0366

Pana sa termine insa curatarea zonei de stratul de namol, satenii vor mai trebui sa astepte probabil saptamani intregi, desi unii cred ca nici la primavara nu va fi finalizata operatiunea respectiva. Oamenii au aflat de la seful termocentralei ca muncitorii trimisi sa evacueze cenusa nu vor lucra de sarbatori si nici in timpul noptii, asa cum si-ar dori cei care nu stiu cum sa mai scape de namol. In aceste conditii, odata cu scaderea temperaturilor sau cu venirea unor eventuale precipitatii, viata oamenilor de la marginea Turceniului va deveni si mai complicata, fiind cert ca, de sarbatori, oricat li s-ar ura „Craciun fericit” numai despre asa ceva nu poate fi vorba.

TĂCERE

Conducerea Garzii de Mediu Gorj nu a putut fi contactata pentru a spune ce masuri a dispus in urma catastrofei ecologice. Nu este prima data cand institutiile statului intra in silenzio stampa atunci cand sunt nereguli grave ale Complexului Energetic Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *