Array

CE a lansat un nou centru de formare UE pentru a combate traficul ilicit de materiale nucleare si radioactive

CE a lansat un nou centru de formare UE pentru a combate traficul ilicit de materiale nucleare si radioactive
CE a lansat un nou centru de formare UE pentru a combate traficul ilicit de materiale nucleare si radioactive

Comisia Europeana a lansat un nou Centru european de formare in domeniul securitatii nucleare (EUSECTRA) la Karlsruhe. Centrul de formare va instrui ofiterii de pe teren, formatorii si expertii in legatura cu modul de a detecta si a raspunde la traficul ilicit de materiale nucleare sau de alte materiale radioactive.

EUSECTRA ofera activitati de formare practica, utilizand o mare varietate de materiale radioactive si nucleare si o gama larga de echipamente si instrumente de masurare. In interior, una dintre zonele de instruire simuleaza conditiile de pe aeroport, fiind dotata cu un monitor portal pentru pietoni si un conveier cu raze x. In exterior, se ofera activitati de formare cu privire la o varietate de scenarii, punand la dispozitie 4 tipuri diferite de monitoare portal de radiatii. In ansamblu, mai mult de 30 de instrumente de masurare si de detectare sunt utilizate in cadrul formarii. Centrul sporeste efectul activitatilor de formare ale Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, desfasurate in acest domeniu la sediile din Karlsruhe si Ispra.

Comisarul european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Securitatea nucleara este o provocare globala majora in secolul al XXI-lea. Formarea si cooperarea internationala in materie de detectare sunt elemente-cheie ale raspunsului nostru la amenintarea reprezentata de traficul ilicit de materiale radioactive si nucleare. Noul centru de formare contribuie la cercetarea si tehnologia de ultima ora in acest domeniu.”

„Acest centru de formare va imbunatati cu mult capacitatea personalului de urgenta de a preveni incidentele nucleare si de a le face fata. Desi sunt rare, astfel de incidente pot avea consecinte dramatice. Pe langa faptul ca va contribui la protectia cetatenilor europeni, EUSECTRA va servi, de asemenea, drept punct de referinta pentru alte organizatii din acest domeniu”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

Situat la sediul Institutului pentru Elemente Transuranice (ITU) al JRC, centrul de formare a fost infiintat in cadrul Planului de actiune al UE in domeniul chimic, biologic, radiologic si nuclear (CBRN), adoptat de catre Consiliul European in 2009. Programele de formare au fost elaborate in colaborare cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Departamentul pentru Energie al SUA. Reprezentanti ai acestor organizatii au luat parte, de asemenea, la inaugurare.

Pe langa accentul pus pe traficul de materiale, EUSECTRA va imbunatati cooperarea transfrontaliera si crearea de retele ale expertilor si va furniza un instrument de gestionare centralizata a cunostintelor. Se ofera, de asemenea, activitati de formare avansata in domeniul detectarii si identificarii materialelor, al gestionarii locului unei infractiuni cu arme radiologice si al elaborarii unor planuri de raspuns nationale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,548FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente