Zeci de milioane de oameni mesteca zilnic guma. Din nefericire, o mare parte dintre acestia arunca guma mestecata pe jos, pe unde apuca. Nu doar ca este un gest de educatie precara si o lipsa de respect pentru ceilalti oameni, dar s-a demonstrat ca guma mestecata scuipata pe jos ucide un mare numar de pasari, scrie Descopera.
Este vorba in special de puii si juvenilii vrabiilor si ciorilor, care fiind lipsiti de experienta incearca sa inghita orice lucru care pare sa fie o sursa de hrana. In acest caz, tinerele pasari, fie confunda guma mestecata si aruncata cu bucati de paine, fie sunt atrase de gustul si mirosul aromat al gumei. In ambele situatii, alegerea lor este fatala, caci este suficient ca o pasare sa inghita o singura guma pentru ca ea sa moara mai apoi in chinuri atroce.
Guma de mestecat nu este digerabila pentru nicio creatura, deci nici pentru pasari. Odata inghitita, guma se lipeste de pipota pasarilor si ramane acolo, fiind prea mare pentru a fi evacuata odata cu excrementele.
Pasarile fac astfel ocluzie intestinala si mor in dureri. In plus guma de mestecat nu este biodegradabila si va polua mediul timp de multi ani. In conditiile in care anual se produc circa 650.000 de tone de guma de mestecat, o buna parte din aceasta cantitate ajunge sa fie scuipata pe strazi si in spatiile verzi din orase.
Pe langa aceste aspecte, cercetatorii au descoperit ca guma de mestecat este un adevarat „rezervor” de microbi periculosi.
Spre exemplu, pe o singura guma mestecata, oamenii de stiinta au identificat peste 1.600 specii de bacterii. Acestea se transmit si prin tuse, stranut, maini contaminate, etc.
Prin urmare, singurul mod de a arunca in mod responsabil si corespunzator guma de mestecat, consta in invelirea ei intr-un servetel sau bucata de hartie igienica dupa care trebuie aruncata la gunoi, nu afara si nici macar la toaleta.