Comisia Europeana a publicat marti un prim raport intermediar privind Strategia UE pentru regiunea Dunarii la doi ani de la lansarea acesteia, facand apel la guvernele celor 14 tari riverane sa includa prioritatile Strategiei in viitoarele programe de finantare cu fonduri UE in exercitiul 2014-2020.
CE: Prioritatile Strategiei Dunarii trebuie finantate cu fondurile UE pentru 2014-2020 (Imagine: Wikipedia)
Raportul prezentat de Comisie mentioneaza in amanunt problemele cauzate de lipsa legaturilor de transport, de absenta competitivitatii, de poluare si de infractiuni in cele 14 tari membre ale Macroregiunii Dunarii, dintre care 8 sunt state UE.
„Pe de alta parte, raportul Comisiei face apel la guvernele din regiunea Dunarii sa isi respecte angajamente politice prin prioritizarea strategiei in toate domeniile de politica relevante, indemnand cele 8 state membre ale UE implicate si Croatia sa includa strategia in planurile lor pentru viitoarele programe din cadrul politicii regionale pentru perioada 2014-2020”, evidentiaza un comunicat transmis de Comisia Europeana.
„Am inceput foarte bine. Strategia pentru regiunea Dunarii este deja o dovada a faptului ca, actionand impreuna, putem avea un impact mult mai mare decat daca incercam sa rezolvam problemele in mod izolat. Acum trebuie sa trecem mai departe. Pentru cele 14 tari implicate, cooperarea nu poate fi doar un aspect marginal sau un ideal imprecis. As dori ca prioritatile Strategiei pentru regiunea Dunarii sa fie incluse in programarea viitoarelor noastre fonduri regionale si sa fie integrate ferm printre prioritatile nationale, regionale si locale ale fiecarei tari implicate”, a afirmat comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn.
Cele patru domenii principale ale strategiei vizeaza interconectarea regiunii Dunarii, protejarea mediului, cresterea prosperitatii si consolidarea regiunii Dunarii.
Raportul Comisiei Europene indeamna guvernele sa utilizeze fondurile disponibile in mod eficient, combinand finantari atat din fondurile structurale europene si din Fondul european de investitii, cat si din cadrul programului Orizont 2020, al programului COSME si al mecanismului Conectarea Europei.
In document se face apel la cele 14 tari implicate sa se asigure ca dispun, la nivel national, de structuri cu personal adecvat si finantate corespunzator pentru realizarea prioritatilor Strategiei pentru macroregiunea Dunarii, in care locuiesc circa 100 milioane de locuitori.
De asemenea, se cere guvernelor din cele opt tari UE sa abordeze obiectivele Strategiei si in cadrul reuniunilor Consiliului UE la care iau parte ministri ai transporturilor, mediului, cercetarii, de interne etc.
Printre proiectele Strategiei evidentiate de raportul Comisiei se afla finalizarea podului Calafat-Vidin, cercetarea pentru proiectarea de noi nave care sa reinnoiasca flota de pe Dunare, interconectorul de gaze Bulgaria-Serbia, proiectul „Floodrisk” pentru punerea in comun a bazelor de date cartografice privind riscul de inundatie, protectia populatiilor de sturioni din fluviu, forumului IMM-urilor coordonat de Camera de Comert a Austriei, consolidarea cooperarii in combaterea criminalitatii transfrontaliere de pe fluviu.
Strategia Dunarii a fost lansata in 2011 la cererea guvernelor din UE, formulata cu doi ani mai devreme. Cele 14 tari din macroregiune sunt: Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Ucraina si Moldova.
Primul Forum Anual al Strategiei Dunarii a avut loc la Regensburg, in Germania, in noiembrie 2012 si a fost prezidat de cancelarul Angela Merkel. Cel de-al doilea Forum anual va avea loc anul acesta la Bucuresti, in Romania, in zilele de 28 si 29 octombrie.