Mananca sanatos: Verdeturi care iti dau energie

M?nânc? s?n?tos: Verde?uri care î?i dau energie
Mananca sanatos: Verdeturi care iti dau energie
Mananca sanatos: Verdeturi care iti dau energie

Dupa o iarna in care am dus lipsa de trufandale, natura ne ofera acum o varietate de verdeturi care sa ne ajute la detoxifiere. Aflam de la dr. farmacist Ovidiu Bojor ce calitati terapeutice au verdeturile care se gasesc din belsug in acest anotimp.

SPANACUL, important in cura de primavara

Spanacul este un excelent remineralizant, laxativ si depurativ. Este un util antianemic recomandat pentru convalescenti si in hemoragii. Actioneaza ca activator al secretiei pancreasului. Este si tonic cardiac si are efect hipotensiv. Favorizeaza cresterea copiilor. Este contraindicat in artrite, reumatism, guta si pietre la rinichi. Se consuma ca atare in salate sau gatit. Se evita incalzirea in exces. In astenii fizice si depresii, este bine sa se bea un pahar de suc proaspat de spanac in fiecare dimineata. Semintele au un bun efect laxativ. Se face o infuzie din doua lingurite de seminte de spanac la o cana cu apa. Se bea la nevoie.

URZICA, antianemic

Urzica are recomandari variate si este considerata a fi pe langa aliment, un veritabil medicament. Stimuleaza secretiile gastrice, intestinale si pancreatice. Are un continut ridicat de clorofila, fier si vitamina C. Accelereaza generarea de hematii si este de real folos in anemii. Frunzele foarte tinere se oparesc si se pot consuma sub forma de salata impreuna cu frunze de papadie si salata verde, cu putin ulei si lamaie. Se poate face si suc. Se bea amestecat cu apa (o parte suc de urzica, cinci parti apa). Se beau zilnic 80-100 ml. Se poate face si infuzie din frunze uscate din una-doua linguri la o cana cu apa. Se beau trei cani pe zi.

LOBODA, sursa de vitamine

Loboda de gradina este o planta diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta. Este cu precadere recomandata in afectiuni ale ficatului, rinichilor si ginecologice. Se consuma ca atare sau in preparate culinare. Se intrebuinteaza sub forma de salata din frunze tinere, pentru aportul de vitamina C si de minerale. Semintele au efect vomitiv si purgativ.

MĂCRISUL SI STEVIA, MINERALIZANTE

Macrisul si stevia au proprietati depurative, diuretice, usor laxative, tonice si mineralizante. Au un continut ridicat in vitamina C, calciu, potasiu, fier si magneziu. Chiar daca sunt atat de bune, au si contraindicatii: ulcerul, gastrita hiperacida, colicile renale si pietrele la rinichi. Se pot consuma ca atare, sub forma de salate sau in preparate culinare. Se poate face si o infuzie din 20-30 g de frunze la un litru de apa. Au un bun efect si in uz extern, in abcese si furuncule, pe care le ajuta sa se matureze. Se pun cataplasme calde cu frunze de stevie sau macris si un volum egal de untura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *