Array

Ce s-ar intampla cu omenirea in urma unui razboi nuclear?

Ce s-ar intampla cu omenirea in urma unui razboi nuclear?
Ce s-ar intampla cu omenirea in urma unui razboi nuclear?

O confruntare nucleara intre India si Pakistan ar provoca foamete la nivel mondial si ar duce la moartea a doua miliarde de persoane si la sfarsitul civilizatiei, afirma un raport stiintific publicat recent.

Potrivit studiului, un conflict, chiar si unul limitat, cu arme nucleare intre New Delhi si Islamabad ar provoca haos si ar distruge recoltele, pietele alimentare mondiale, accentuand criza.

Medicii Lumii pentru Prevenirea Razboiului Nuclear (IPPNW), organizatie laureata a premiului Nobel pentru Pace in 1985, si organizatia afiliata din Statele Unite, Medicii pentru Responsabilitate Sociala, au realizat o prima versiune a acestui studiu in aprilie 2012. Atunci, concluziile au prezis moartea unui miliard de persoane din cauza foametei care ar rezulta unui razboi nuclear.

In a doua versiune a studiului, cele doua organizatii afirma ca au subestimat consecintele unui astfel de razboi asupra populatiei din China, care s-ar confrunta cu o grava criza alimentara.

“Un miliard de decese din lumea in curs de dezvoltare este in mod evident o catastrofa fara echivalent in istoria omenirii. Insa, daca adaugam posibilitatea ca 1,3 miliarde de persoane din China sa fie si ele expuse, vom ajunge intr-un punct care inseamna in mod clar sfarsitul civilizatiei”, apreciaza Ira Helfand, autorul studiului.

Studiul s-a axat pe India si Pakistan ca urmare a tensiunilor dintre cele doua puteri nucleare, care au purtat trei razboaie incepand din 1947, anul in care au devenit independente. Insa, autorul studiului a subliniat ca orice confruntare nucleara ar avea consecinte similare.

“In acest gen de razboi, oameni vor supravietui undeva pe planeta, insa haosul care ar rezulta ar eclipsa tot ce am cunoscut pana acum”, afirma Ira Helfand.

In cazul unei confruntari nucleare, particulele emanate in atmosfera ar provoca o scadere a productiei de orez cu 21% in patru ani si cu inca 10% in urmatorii sase ani, a calculat el.

Productia de grau a Chinei ar scadea la jumatate in primul an si va fi chiar si dupa zece ani cu 30% mai mica decat cantitatea produsa inainte de o confruntare nucleara.

Scaderea cantitatilor de produse alimentare disponibile va fi accentuata de cresterea preturilor, care va face aceste produse inaccesibile pentru sute de milioane de persoane, prognozeaza specialistul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente