Se cere ajutorul cetatenilor la recensamantul bufnitelor

Se cere ajutorul cetatenilor la recensamantul bufnitelor
Se cere ajutorul cetatenilor la recensamantul bufnitelor

Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare cere ajutorul locuitorilor in recensamantul speciei de bufnite care este raspandita mai ales in Europa Centrala. Ciufii de padure (Asio otus), in mod obisnuit locuieste in paduri, dar cu sosirea iernii multe dintre ele se muta in zonele mai protejate a localitatilor.

Specia s-a obisnuit cu prezenta omului si s-a acomodat vietii agitate ale localitatilor omenesti. Cu sosirea iernii si a frigului multe dintre ele se muta in orase si sate, fiindca conditiile de viata sunt mai prietenoase. In localitati gasesc mai usor hrana (rozatori mici) iar si temperatura este mai ridicata cu cateva grade.

Bufnitele se retrag pe crengile protectoare ale diferitelor arborilor (conifere si thuia) si sunt aproape invizibile. Pe parcursul recensamantului de anul trecut au fost gasite 27 de locuri in judet unde se aduna ciufii. In Satu Mare se poate observa in Gradina Romei, pe arborii strandului, pe stradute mai dosnice si in gradini unde nu sunt deranjate. Monitorizarea si cartarea locurilor de iarna este o activitate importanta prin care adunam informatii despre numarul indivizilor si a factorilor cu efecte negative asupra speciei.

Dupa cele relatate de Kiss István, specialist ornitolog al Societatii Carpatine Ardelene – Satu Mare: „ciuful de padure poate sa fie considerat un binefacator al oraselor, fiindca se hraneste mai ales cu rozatoare. Curata orasul nostru intr-un mod natural, astfel putem evita folosirea chimicalelor, care in cele mai multe cazuri sunt periculoase si pentru oameni.”

Daca cineva vrea sa contribuie la munca Societatii Carpatine Ardelene Satu Mare si vrea sa anunte un loc de adunare de iarna a ciufilor de padure, va rugam sa-l contactati pe Kiss István, ornitologul Societatii Carpatine Ardelene – Satu Mare, la numarul de telefon 0735.450.562.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente