Ce se naste dintr-un urs polar si un urs grizzly?

0
1366

Ce se intampla daca incrucisezi un urs polar cu un urs grizzly? Iese ursul grolar. Oamenii de stiinta au realizat primul studiu asupra noii specii. urs polar

Un singur urs hibrid a fost vazut in salbaticie, asa ca studiul s-a axat pe doi ursi grolari tinuti in captivitate. Doar 17 astfel de ursi sunt cunoscuti in intraga lume.

In timp ce fiecare hibrid a mostenit caracteristici de la ambii parinti, anumite trasaturi, precum blana, par a fi o amestecatura intre polar si grizzly. Culoarea parului sau este un maro in degrade.

Singurul urs grolar gasit in salbaticie a fost impuscat in aprilie 2006 de un american vanator de trofee, in Banks Island, Northwest Territories, Canada.

Un numar mic de astfel de ursi exista insa in captivitate in gradini zoologice din Cehia, Israel, Rusia, Spania, Polonia si Germania, ca rezultat al faptului ca ursii bruni au fost tinuti in acelasi loc cu cei polari.

La Zoo Osnabruck, din Germania, de exemplu, ambele specii au fost tinute impreuna inca din 1980 dar nu au facut pui, pana recent, in 2004, cand o femela de urs brun a nascut doi pui cu un tata polar.

„Am fost surprinsi de micuti, pentru ca timp de 24 de ani nu s-a intamplat nimic”, a declarat dr. Magiera de la Zoo Osnabruck.

Dupa nasterea lor, cei doi pui au fost mutati la alta gradina zoologica pentru a evita sa invete comportamentul parintilor.

Dr. Magiera si dr. Alexandra Preus de la Universitatea Osnabruck si de la zoo Osnabruck, au publicat rezultatele studiului lor asupra celor doi grolari.

Caracteristici fizice ale ursilor grolari:urs
– Ca statura, sunt intre cea a ursului polar si cea a ursului brun. Au un gat mai lung, precum ursul polar, dar umeri ingusti precum ursii bruni. Marimea si forma capului este intermediara, intre fata mai alungita a polarului si cea mai groasa a brunului.
– Hibrizii au cozi vizibile, precum ursii polari, in timp ce la ursii bruni abia se vad.
– Cel mai interesant aspect al hibrizilor este blana, un amestect intre cea a ursilor polari si bruni: pe anumite portiuni de pe corp este asemanatoare unei specii, iar in altele parti…celeilalte specii. Acest lucru se vede mai ales dinculoare in degrade a blanitei.
– Comportamentul ursilor grolari seamana mai mult cu cel al ursilor albi. Daca hibrizii se distreaza cu jucarii mari, precum pneurile de tractoare, isi folosesc labele din fata pentru a presa obiectul, la fel ca ursii polari atunci cand sparg gheata pentru a prinde foci.
– Ursii hibrizi se intind pe jos la fel ca polarii, cu picioarele din spate intinse.

Ursii bruni (Ursus arctos) si ursii polari (Ursus maritimus) s-au separat in specii diferite acum 200-300.000 de ani. In mod normal, zonele lor de trai nu se intalnesc. Ursul brun traieste in padurile montane din Holarctic si tundra, in timp ce polarul frecventeaza Arctica.

In ultima vreme insa, din cauza incalzirii globale, ursii polari sunt siliti sa coboare mai in sud, unde se intalnesc cu rudele brune.

In timp ce unii cercetatori sunt de parere ca ursii polari se vor intoarce definitiv pe continente, altii spun ca schimbarile climatice vor fi prea rapide ca ursii polari sa se adapteze.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.