Cea de-a 6-a editie FanFest, intre 12 si 14 august, la Rosia Montana

Cea de-a 6-a editie FanFest, intre 12 si 14 august, la Rosia Montana

Cea de-a 6-a editie FanFest aduce la Rosia Montana concerte in aer liber, cu Luna Amara, Sarmalele Reci si altii, teatru, proiectii de film, conferinte, tururi ghidate prin localitate si imprejurimi, targuri de produse culinare si obiecte home-made, intre 12 si 14 august, informeaza organizatorii.

La festival vor fi prezenti Luna Amara, Sarmalele Reci, Aria Urbana, Alternativ Quartet, Mojo Barells Band, Junetrip, Trupa OM, Maya, Adhoc, Dusty old records, Fierbinteanu si altii, iar spre dimineata petrecerea va continua cu mixurile eclectice ale DJ-ilor: Kaya Sound, Limun, Atomic Midget, Injektah, Mihai Liquid, Djubei, Dj Padre, Burner Greene, Yogi, Koko, Tabac & Phla feat Pietonu’ si ale Vj – Flowerstepper & Spacebunny. Toropeala de peste zi, condimentata cu muzica de DJ, in capitele cu fan din zona lounge-ului va fi inlocuita pe inserat de concertele live de la scena Taul Brazi.

„Rosia Montana, pe linie fizica si politica”, un spectacol montat de grupul DramAcum la Teatrul Maghiar din Cluj in 2010 va fi prezentat la festival. Coloana sonora a reprezentatiei va fi asigurata de Bobo, de la Fara Zahar.

„Scoala noastra”, un documentar eveniment, regizat de Mona Nicoara si Miruna Coca Cozma va rula, de asemenea, in cadrul festivalului. Acestor evenimente li se va adauga si un mini-festival de filme cu tematica sociala si de mediu. Filmele vor fi proiectate in fiecare dintre cele trei seri in spatiul public al Pietei Vechi din Rosia Montana.

Pentru ca unul dintre principalele scopuri ale FanFest este cunoasterea localitatii si a zonei, in fiecare zi a festivalului participantii vor avea la dispozitie ghizi care vor facilita vizitarea celor mai importante obiective ale localitatii si din imprejurimi: bisericile, taurile, situl arhitectural protejat Rosia Montana si galeriile romane. Seara, participantii vor putea asculta povestile si legendele locului, de la cele cu hotii de aur pana la cele legate de bataliile care s-au purtat la Rosia Montana in timpul Revolutiei de la 1848.

Patrimoniul cultural si modul in care acesta poate fi valorificat economic in beneficiul comunitatii va face obiectul unor prezentari si dezbateri pornind de la studii de caz – Rosia Montana (arhitecti Virgil Apostol si Stefan Balici, de la asociatia Arhitectura.Restaurare.Arheologie – ARA) si Rimetea (arhitect Eugen Panescu – Planwerk). Antropologul Vincze Eniko va prezenta si modera workshop-ul „Rasism de mediu”, iar jurnalistul Mihai Gotiu va face o analiza a modului in care cazul Rosia Montana a fost prezentat in mass-media nationale si internationale. Grupul pentru Actiune Sociala (GAS) si membri ai Campaniei „Salvati Rosia Montana” vor prezenta moduri concrete in care fiecare cetatean se poate implica activ in luarea deciziilor in probleme care il privesc sau de care este interesat.

Participarea tuturor artistilor in cadrul festivalului este pro-bono. Mai mult, festivalul se desfasoara fara taxa de participare pentru public si este bazat in exclusivitate pe munca voluntara a organizatorilor – asociatia Alburnus Maior – si pe donatii private, intr-o mare parte primite de la persoane fizice.

„FanFest 2011 este o oportunitate pentru experiente culturale noi – un loc unde publicul poate interactiona liber cu artistii si diferitele lor forme de manifestare creand un «muzeu fara pereti». Ii invitam pe sustinatorii campaniei sa fie alaturi de noi pentru a invata, a dansa, a canta, a se plimba si a cunoaste o lume nerabdatoare sa se lase descoperita. Astfel, ei vor realiza ceea ce Rosia Montana merita sa fie: un spatiu cultural viu, la dispozitia publicului ca parte a patrimoniului universal UNESCO”, a declarat Luminita Dejeu, unul dintre organizatorii festivalului.

„FanFest este o reprezentare a credintei ca daca vrei, orice e posibil. Eu, ca locuitor al Rosiei Montane am ales sa lupt pentru tot ceea ce se intinde in fiecare zi in fata ochilor mei: munti, galerii romane, case de patrimoniu. Vreau ca aceste lucruri sa continue sa existe, sa traiasca, nu din amintirea unor fotografii ci prin vointa noastra, a tuturor, de a le ingriji, pastra si transmite cu mandrie unor generatii viitoare”, este mesajul transmis participantilor de catre Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *