In luna martie, intr-o suburbie din apropiere de Beijing, va incepe constructia celei mai mari statii de energie solar-termala din Asia, ce va ocupa 13 hectare si va fi finalizata intr-un an.
Centrala va alimenta cu electricitate 30.000 de locuinte si va genera 2,7 milioane de kilowati pe an, echivalentul eliminarii din atmosfera a 2.300 de tone de dioxid de carbon pe care l-ar fi produs sursele conventionale de energie.
Proiectul prevede construirea unui turn inalt de 100 de metri, care va fi inconjurat de 100 de panouri prevazute cu oglinzi curbe, care vor urmari pozitia soarelui si ii vor redirectiona razele spre un receptor aflat in varful turnului.
Acesta va converti energia solara in energie termala, aburul obtinut urmand a fi directionat spre turbinele unui generator electric.
Centralele solar-termale ocupa spatii mai mari decat cele prevazute cu panouri fotovoltaice, care convertesc lumina solara in electricitate, insa costurile de producere a electricitatii sunt sensibil mai mici.
Spania, de exemplu, reuseste cu astfel de centrale solar-termale sa cheltuiasca doar 27 de eurocenti pe kilowatul de energie, in timp 1 kilowat produs de panourile fotovoltaice costa 44 de centi.
Sursa: Realitatea TV