Ceaiuri tonice pentru ficatul gras

Preparatele dintr-o serie de plante ajuta la refacerea celulelor hepatice afectate de boala si reechilibreaza functiile hepatobiliare.ceaiuri tonice

Dupa hepatita, cea mai frecventa afectiune a ficatului este steatoza hepatica, cunoscuta in termeni populari sub denumirea de ficat gras. Boala se caracterizeaza printr-un surplus de grasime care se depune in celulele hepatice, impiedicandu-le sa functioneze normal.

Anghinarea combate preciroza

Ceaiurile din frunze de anghinare au proprietatea de a mari secretia biliara. Astfel, infuziile ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Mai mult, ceaiul regleaza nivelul glicemiei si contribuie la eliminarea colesterolului „rau”. Specialistii recomanda terapia cu infuzie de anghinare in hepatitele cronice, cand ficatul este marit si in preciroze.

Infuzia se prepara dintr-o lingura de planta la o cana cu 500 ml de apa clocotita. O parte din ceai se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care bolnavul trebuie sa stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se bea in cursul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Tratamentul dureaza 20-30 de zile, iar dupa o luna se poate relua.

Armurariul are proprietati antitoxice

Fructele de armurariu contin silimarina, o substanta activa care contribuie la regenerarea celulelor ficatului si protejeaza integritatea membranelor celulelor hepatice. Silimarina are proprietati antitoxice si combate intoxicatiile cauzate de excesul de medicamente. Studiile efectuate in Germania, SUA, Austria si in Italia au aratat ca armurariul este in prezent cel mai eficient remediu natural pentru toate afectiunile hepatice.

De asemenea, armurariul „sterge” urmele lasate la nivelul ficatului de consumul excesiv de alcool. Ceaiul din fructe de armurariu se prepara prin infuzarea unei lingurite si jumatate de fructe macinate intr-o cana cu apa clocotita, timp de 10 minute. Bolnavul poate sa bea doua cani de ceai pe zi. Prima cana se bea dimineata, inainte de micul dejun, apoi bolnavul trebuie sa stea culcat pe partea dreapta timp de 30 de minute. Cura trebuie urmata timp de 14 zile si se poate relua dupa o pauza de 10 zile.

Macesele au efect antiinflamator

Datorita substantelor active din compozitia fructelor de maces, printre care vitaminele B1, B2, C si P, zaharuri, lecitina si pectina, ceaiul de macese are actiune tonica, vasodilatatoare, antiinflamatoare, antitoxica, stimuland in acelasi timp activitatea ficatului si bilei.

Specialistii recomanda infuzia de macese in tratamentul afectiunilor hepatice: hepatite cronice, ficat marit sau gras. Infuzia se prepara din trei lingurite de pudra de macese si o cana cu 500 ml de apa clocotita. Dupa ce se infuzeaza timp de 15 minute, ceaiul se indulceste cu putina miere. Bolnavul trebuie sa bea prima cana dimineata, iar restul se consuma in timpul zilei. Cura dureaza sase saptamani.

Specialistul nostru – Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenta in apifitoterapie reflexoterapeut

Factorii de risc care favorizeaza aparitia steatozei hepatice sunt alcoolul, obezitatea, nivelul crescut al glicemiei, hipertensiunea arteriala si valorile crescute ale grasimilor in sange. Alaturi de tratamentul alopat, exista o serie de plante care favorizeaza detoxifierea la nivel hepato-biliar si regenerarea celulelor hepatice.

Armurariul este o planta de exceptie, a carei componenta principala, similarina, are un efect de protectie a celulei hepatice si de redresare a hepatocitelor bolnave. Se poate administra sub forma de macerat la rece, pulbere sau de capsule. Se va folosi cu precautie de cei care sufera de hipertensiune arteriala, precum si de femeile gravide. Se mai pot folosi amestecuri de plante: anghinare, cicoare, papadie, catina alba, mesteacan, rozmarin, sunatoare, rostopasca si galbenele.

Prudenta

Plantele nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medicul alopat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *