Cel mai „verde” supercomputer

  0
  239

  Folosite de guvernele din intreaga lume pentru a gasi solutii la problemele create de schimbarile climatice, computerele incep sa se intreaca intre ele care reuseste sa-si faca mai rapid treaba si sa protejeze planeta in acelasi timp.supercomputer

  Un supercomputer construit de japonezii de la Departamentul de Stiinte ale Informatiei al Universitatii din Tokyo este considerat cel mai ecologic din lume. „Grape-DR”, cum a fost botezat computerul, ocupa locul intai in topul „The Green500 List” din iunie 2010. Potrivit unuia dintre initiatorii proiectului, Wu Feng, profesor la Facultatea de Inginerie de la Universitatea Virginia Tech din SUA, lista include supercomputerele care au cel mai bun raport intre putere si energia consumata.

  Astfel, „Grape-DR”, supercomputerul aflat la sediul Universitatii din Tokyo, consuma foarte putina energie electrica, mai exact, aproximativ cat un bec de 50 de wati. Dar nu arata deloc ca un computer obisnuit, in care circuitele si cablurile sunt inchise intr-o cutie metalica. Dimpotriva, este un ghem de fire care atarna de pe mai multe rafturi, dar un supercomputer cu 64 de procesoare Intel Core i7-920.

  Totusi, eticheta „verde” nu-i asigura lui „Grape-DR” si un loc pe lista celor mai puternice 500 de supercomputere din lume. Echipa care l-a realizat spera insa sa-i poata mari puterea cu 50% pana la finalul acestui an.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.