Cel mai mare rozariu din tara se afla la Arad si cuprinde peste 1.800 de specii de trandafiri

La cel mai mare rozariu din tara, situat la 15 kilometri de municipiul Arad, si care cuprinde peste 1.800 de specii de trandafiri, a fost organizata, astazi, “Sarbatoarea Trandafirului”.
ROZARIU
Rozariul se intinde pe o suprafata de trei hectare, facand parte din Parcul dendrofloricol “Eutopia Gardens”, cel mai mare din estul Europei, care a fost infiintat in urma cu sapte ani. Parcul situat in apropierea localitatii Mandruloc se intinde pe aproximativ 20 de hectare. Organizatorii “Sarbatorii Trandafirului” au decis sa organizeze acest la eveniment inceputul lunii, deoarece in aceasta perioada trandafirii sunt in plina inflorire.

“Toate speciile sunt deosebite. Un trandafir premiat la diferite foruri, vazut cu ochi care nu este profesionist nu se prea distinge. Cunoscatorii apreciaza trandafirii dupa alte criterii, mai tehnice. Avem foarte multi trandafiri medaliati la diferite competitii care sunt dispusi printre ceilalti. In perioada urmatoare va fi montata o harta cu toti trandafirii care au fost premiati si cu premiile luate. Teoretic, in acest parc sunt 1.840 de specii de trandafiri. In februarie, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, am pierdut peste 100 de soiuri. Este primul an cand s-a intamplat asa ceva, cand din cauza unui val de frig s-au distrus plantele”, a declarat Mihaela Buzatu, managerul Fundatiei “Eutopia Gardens”.

La rozariul de langa Arad, exista si soiuri frantuzesti, singurele din lume care au mai multe culori pe aceeasi petala. “Am incercat sa aducem soiuri valoroase. Scopul amenajarii acestui rozariu este acela de a furniza servicii si informatii, de material dendro – floricol, de marfuri specifice amenajarilor si intretinerii spatiilor ambientale exterioare. Sunt zone de trandafiri arbusti, englezesti, botanici, iar cine va parcurge zona de trandafiri botanici se poate plimba prin diferite sectiuni si poate vedea evolutia trandafirilor”, a mai spus Mihaela Buzatu.

Sarbatoarea Trandafirilor este organizata, anual, in preajma Rusaliilor, o sarbatoare crestina veche preluata de geto-daci din mitologia romana. La romani, Rosalia – “Sarbatoarea Trandafirilor” -, era o zi inchinata cultului mortilor, in care, pentru sufletele celor disparuti se aduceau ofrande: alimente si trandafiri, pentru a le imblanzi.

In Parcul “Eutopia Gardens” de la Arad au fost plantate specii de trandafiri din SUA, Canada, Anglia, Franta. In traducere din limba greaca, “Eutopia” inseamna “loc frumos”, iar motivatia alegerii acestui nume a fost determinata de amplasamentul rozariului pe un teren de langa localitatea Mandruloc. In Europa de Est, cel mai mare parc dedicat trandafirilor se afla in Ungaria, la Budateteny, unde exista circa 2.400 de soiuri.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente