Guvernul german intentioneaza sa sprijine construirea de centrale nucleare in tari straine prin intermediul unor garantii financiare, iar unul dintre acele state este Romania.
Activistii de mediu sustin ca planul contravine promisiunilor Germaniei de a renunta la orice forma de energie nucleara. In acelasi timp, reactoarele a caror constructie este planuita in Romania vor fi situate intr-o zona cu risc seismic.
Politica energetica din Germania a fost schimbata dupa dezastrul de la Fukushima, iar guvernul a fost nevoit sa promita ca va renunta total la energia nucleara pana in 2022.
Acum, guvernul ia in considerare sprijinirea construirii de reactoare nucleare in strainatate prin garantiile Hermes, adica oferirea de garantii pentru credite de export companiilor germane care sunt implicate in livrarea de echipamente si servicii noilor reactoare aflate in constructie in estul Europei si alte tari in curs de dezvoltare.
Garantiile Hermes „asigura exporturile impotriva oricaror deficite de plata din motive economice sau politice”, potrivit ministrului Economiei.
Prin urmare, platitorii germani de taxe vor ajunge sa achite factura in cazul in care companiile ar intra in incapacitate de plata, iar scopul acestor garantii este de a sprijini „deschiderea de noi piete”.
Centralele ar urma sa fie construite pe insula chineza Hainan, la Cernavoda (Romania), Jaitapur (India), Temelin (Cehia), Wylfa (Tara Galilor), Olkiluoto si Pyhajoki (Finlanda).