Cercetatorii din cadrul Universitatii din Rochester au descoperit, in premiera mondiala, mecanismul prin care „se pastreaza curatenia” in creierul uman – modul in care acest organ scapa de deseurile provenite din metabolism.
Orice organ din trupul omenesc produce reziduuri, iar creierul nu face exceptie. Dar, spre deosebire de alte organe, creierul nu poseda un sistem limfatic care sa filtreze si sa dreneze compusii reziduali. Totusi, un studiu recent efectuat pe soareci de laborator sugereaza cum se poate autocurata acest organ: prin pomparea rapida a fluidului de-a lungul exteriorului vaselor sangvine, curatand astfel reziduurile.
Descoperirea, publicata recent in paginile periodicului Science Translational Medicine, poate ajuta la dezvoltarea unor tratamente impotriva maladiei Alzheimer.
„Daca observam o harta a sistemului limfatic in corpul omenesc, vedem ca zona creierului nu este irigata de acesta”, dupa cum afirma Jefferey Iliff, neurolog in cadrul Centrului Medical de pe langa Universitatea din Rochester. Cercetatorii au fost intrigati de aceasta caracteristica, avand in vedere cat de activ este creierul si cat este de sensibil fata de acumularea de compusi reziduali.
Cercetatorii au suspectat de mult ca „refuzul” creierului de a colecta astfel de compusi a dus in cele din urma la aparitia, pe scala evolutiva, a lichidului cefalorahidian care inconjoara creierul in cavitatea craniana. La mijlocul deceniului 1980-1990, unii oameni de stiinta au propus o ipoteza privind modul de curatare a creierului: acest acest fluid ar fi „pompat” in creier pentru a-l curata, dupa care ar fi eliminat: Alti cercetatori insa nu au fost convinsi ca asa stau lucrurile.
Datorita noilor tehnologii care au facut posibila explorarea creierului soarecilor vii, dr. Iliff si colegii sai au vizionat in premiera procesul de autocuratare a creierului.
Lichidul cefalorahidian circula de-a lungul vaselor sangvine printr-o retea de structuri tublulare alcatuite din proteine specifice. Fluidul „spala” reziduurile acumulate intre celule, iar apoi este drenat afara din creier prin venele mari.