In luna iulie au fost descoperite mii de fisuri la reactorul unei centrale belgiene

In luna iulie au fost descoperite mii de fisuri la reactorul unei centrale belgiene

In luna iulie au fost descoperite mii de fisuri la reactorul unei centrale belgiene exploatate de Electrabel, filiala a GDF Suez. Autoritatile insarcinate cu securitatea nucleara din Europa, dar si din Statele Unite, au incercat joi, la Bruxelles, sa faca lumina asupra incidentului. Reactorul a fost oprit si s-ar putea sa nu mai fie niciodata repus in functiune, dupa cum a lasat sa se inteleaga Willy De Roovere, director general al Agentiei federale belgiene pentru controlul nuclear (AFCN), initiatoarea reuniunii, scrie ziarul Le Figaro in editia de joi.

In luna iulie au fost descoperite, la un control cu ultrasunete, “mii” de fisuri in cuva de metal a reactorului de la centrala belgiana Doel 3, situata langa Anvers. O situatie total “inedita”, potrivit reprezentantului Autoritatii pentru siguranta nucleara (ASN), Sébastien Crombez. Peste “10.000 de fisuri la o singura cuva, asa ceva nu s-a mai intamplat pana acum”, a spus acesta.

Intr-o prima faza, indiciile arata ca ar fi vorba de un defect de fabricatie. Cuva a fost fabricata de grupul olandez Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), care a mai livrat astfel de cuve si pentru alte reactoare din Europa, dar nu si din Franta. Totusi, este prematur sa se traga concluzii. Este vorba de o “asociere de cauze”, afirma Willy De Roovere, care pot implica atat procedeul de fabricare al RDM, cat si otelul brut folosit si care a fost livrat de grupul german Krupp.

Directorul AFCN s-a aratat foarte sceptic in legatura cu sansele ca reactorul Doel 3 sa mai fie vreodata repus in functiune. Decizia ii va apartine grupului Electrabel dupa anuntarea rezultatelor, la 30 septembrie. AFCN considera ca incidentul ridica o serie de semne de intrebare, deoarece s-ar putea ca astfel de fisuri sa existe si la alte centrale, construite de alte grupuri. Willy De Roovere a indemnat diferitele autoritati sa efectueze “controale mai aprofundate”.

ASN a propus AFCN sprijin tehnic pentru analizarea acestor controale. “Ni s-a confirmat la aceasta reuniune faptul ca situatia este diferita in Franta”, unde cuvele nu prezinta astfel de fisuri, adauga Sébastien Crombez. In Franta, aceste controale se efectueaza o data la zece ani, pentru a se asigura ca putinele anomalii constate, cam zece la numar, nu evolueaza.

Cu ocazia reuniunii de la Bruxelles, organizatia Greenpeace a subliniat diferenta de abordare dintre Franta si Belgia, reamintind faptul ca mai multe reactoare franceze prezinta “microfisuri”, precum reactorul 1 de la Tricastin sau cel de la Gravelines 1, si s-a mirat mai ales de pozitia ASN care evoca o “potentiala reparatie” la Gravelines 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *