Cercetatorii descurca energetica dinozaurilor

Cercet?torii descurc? energetica dinozaurilor
Cercetatorii descurca energetica dinozaurilor
Cercetatorii descurca energetica dinozaurilor

Dinozaurii au dominat peisajul timp de mai mult de 100 de milioane de ani, dar tot ce ramane din ei astazi sunt oasele. Acest lucru a ingreunat rezolvarea unui puzzle controversat: erau dinozaurii animale cu sange rece care se deplasau greu sau creaturi rapide cu sange cald cum sunt descrisi in Jurassic Park? Raspunsul, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din New Mexico, nu este nici, nici. In schimb, dinozaurii au luat o cale de mijloc intre mamiferele cu sange cald (endoterme) si reptilele cu sange rece (exoterme).

„Cei mai multi dinozauri erau probabil mezotermici”, a declarat John Grady, un student absolvent al UNM care a condus cercetarea. „O strategie termica intermediara pe care doar cateva specii – cum ar fi echidna care depune oua sau rechinii albi – le mai folosesc astazi.”

Acest studiul care aduce dovezi pentru mezotermie la dinozauri este primul care explora cantitativ relatia dintre rata de crestere si ratele metabolice la animale si care se extind la animalele demult disparute, cum ar fi dinozaurii (studiu intreprins de Grady si Eva Dettweiler-Robinson si Natalie Wright supervizat de catre Felisa Smith, de la Universitatea din New Mexico si profesorul Brian Enquist de la Universitatea din Arizona)

Folosind o baza de date extinsa asupra cresterii animalelor si a felului cum utilizeaza energia, cercetatorii au demonstrat pentru prima data ca animalele care cresc mai repede necesita nu doar mai multa energie, dar au temperatura corpului mai mare. Apoi, folosind estimarile de crestere realizate de paleontologi pentru dinozauri, cercetatorii au calculat ratele metabolice ale dinozaurilor. Rezultatul a fost neasteptat: dinozaurii au fost clar intermediari intre mamiferele si reptilele moderne.

„Cred ca toti am fost surprinsi de acest lucru”, a spus Smith. „A durat o vreme sa ne obisnuim cu ideea, dar tiparele au fost atat de clare.”

Cercetatorii au descoperit ca dinozaurii cu pene si pasarile primitive au crescut mai lent decat urmasii lor, pasarile moderne. „Lui Archaeopteryx, prima pasare”, explica Grady, „i-a luat doi ani pentru a ajunge la maturitate, dar unui vultur cu coada rosie, care este de aproximativ aceeasi marime, ii ia doar sase saptamani „. In timp ce dinozaurii nu au crescut la fel de rapid ca pasarile sau mamiferele moderne, au crescut totusi mult mai rapid decat reptilele moderne.

„Aceasta utilizare mai mare de energie creste viteza si performanta”, a spus Grady, „Dinozaurii mezotermici au fost probabil pradatori mai rapizi sau mai in masura sa fuga de pericol decat reptilele mari gasite mai devreme in perioada mezozoica.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *