Micro-fragmente de plastic polueaza pana la 88% din suprafata oceanelor, deteriorand, astfel, mediul de viata al pestilor si altor animale marine, se arata intr-un studiu elaborat de cercetatori spanioli si publicat in Statele Unite.
„Curentii oceanici transporta obiecte de plastic reduse la mici dimensiuni de radiatiile solare, iar aceste micro-fragmente, care pot rezista sute de ani, au fost detectate in 88% dintre esantioanele luate de la suprafata oceanelor, in timpul expeditiei Malaspina din 2010”, a explicat Andres Cozar, unul dintre specialistii Centrului de cercetari stiintifice (CSIC) al Universitatii Cadiz, din Spania.
Raportul confirma, in egala masura, existenta a cinci mari zone de convergenta, unde se acumuleaza deseuri de plastic la suprafata apei si care corespund celor cinci mari circuite ale apei in jurul pamantului.
Potrivit studiului, o mare parte dintre aceste micro-deseuri au ajuns, dupa toate probabilitatile, in lantul alimentar marin, absorbite de animalele din adancuri sau depuse pe fundul oceanelor.
In cele mai multe dintre cazuri, aceste fragmente minuscule contin substante daunatoare care pot inghitite sau digerate de vietuitoarele marilor si oceanelor. In plus, abundenta acestor deseuri a oferit unui mare numar de organisme mici posibilitatea de a coloniza zone inaccesibile anterior.
Dar, subliniaza autorii studiului, „ramane inca necunoscuta amploarea reala impactului acestei poluari asupra ecosistemului marin”.
Cercetatorii estimeaza la suprafata oceanelor plutesc intre 7.000 si 35.000 de tone de deseuri de plastic, cu o mai mare concentrare in Pacificul de Nord, care reprezinta intre 33 si 35% din total.