NASA lanseaza la 1 iulie un satelit pentru masurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera, satelit ce va fi folosit in scopul obtinerii de date cu privire la schimbarile climatice si la fenomenul incalzirii globale.
Satelitul Orbiting Carbon Observatory-2 a costat 470 de milioane de dolari si a fost construit pentru NASA de Orbital Sciences Corp. Acesta este primul satelit al NASA care are drept unic obiectiv masurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera. El isi va indeplini misiunea de pe o orbita aflata la 700 de kilometri altitudine, relateaza USA Today, potrivit Agerpres.
Misiunea acestui satelit va dura 2 ani. In acest interval de timp instrumentele sale vor aduna date despre nivelurile de CO2 la scara globala si regionala, oferindu-le oamenilor de stiinta informatiile necesare pentru a intelege mai bine modul in care concentratia atmosferica de CO2 este influentata de activitatile antropice, dar si de procesele naturale.
Folosind instrumente de ultima generatie, oamenii de stiinta urmeaza sa monitorizeze marile surse antropice de dioxid de carbon, asa cum sunt aglomerarile urbane sau centrele industriale, dar si capacitatea naturala a planetei de a indeparta excesul de CO2 din atmosfera – asa cum este zona amazoniana unde vegetatia absoarbe o cantitate importanta din acest gaz, eliminand in schimb oxigen, in cadrul procesului de fotosinteza.
Acest satelit va oferi lumii „ceva exceptional de valoros, ceva ce nu a mai existat pana acum”, conform profesorului Soe Myint, de la Universitatea din Arizona. Astfel, liderii de state si de organizatii suprastatale vor putea afla cu precizie care tari si chiar ce orase polueaza cel mai mult.
„Totul va deveni foarte clar. Nimeni nu va mai putea sa nege ce se intampla (din punct de vedere al poluarii) intr-o anumita provincie sau intr-un anumit oras. Astfel autoritatile si oamenii politici vor putea sa ia decizii in functie de ceea ce se intampla in astfel de zone”, a mai adaugat el.
Satelitul Orbiting Carbon Observatory-2 este dotat cu trei spectrometre care pot detecta nivelurile de dioxid de carbon cu o acuratete de pana la 1 – 2 parti/milion.
Cu ajutorul noilor date obtinute prin intermediul acestui satelit oamenii de stiinta se asteapta sa afle mai multe despre schimbul de dioxid de carbon dintre oceane si atmosfera, efectul incendiilor de padure si miscarea smogului deasupra regiunilor industrializate din America de Nord, Europa si Asia.