Cererea de petrol va creste in 2015. Riscurile de productie vor ramane ridicate

Cererea de petrol va cre?te în 2015. Riscurile de produc?ie vor r?mâne ridicate
Cererea de petrol va creste in 2015. Riscurile de productie vor ramane ridicate
Cererea de petrol va creste in 2015. Riscurile de productie vor ramane ridicate

Cererea mondiala de petrol va creste anul viitor si va fi acoperita de livrarile mai mari din SUA si Canada, erodand in continuare cota de piata a OPEC, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, care a mentionat riscurile acute din unele regiuni, potrivit Mediafax.

„Riscurile legate de livrarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, nu in ultimul rand dinn Irak si Libia, raman extraordinar de ridicate. Preturile petrolului se mentin la niveluri record si nu exista semne ca situatia se va schimba”, se arata intr-un raport al AIE, citat de Reuters.

Pretul petrolului Brent din Marea Nordului, de referinta la bursa din Londra, a atins in iunie cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, de 115 dolari pe baril, pe fondul insurgentei islamistilor suniti in nord-vestul Irakului, care au preluat controlul unei portiuni mari din tara, cel putin o rafinarie fiind inchisa.

In ultima luna, cotatiile au scazut, dar nervozitatea din piata se mentine, petrolul Brent fiind tranzactionat vineri la circa 108,2 dolari pe baril.

AIE, care acorda consultanta in domeniul politicilor energetice, anticipeaza ca cererea mondiala de petrol va creste anul viitor cu 1,4 milioane de barili pe zi, fata de un avans de 1,2 milioane de barili pe zi in acest an.

Cele mai mari cresteri ale cererii vor avea loc in marile economii emergente.

In China, al doilea mare consumator de petrol din lume, cererea va urca in 2015 cu 4,2%, de la 3,3% in acest an, iar in Statele Unite avansul va fi de 0,2%, la 19,1 milioane de barili pe zi, dupa o crestere de 0,6% in acest an.

In cazul tarilor producatoare de petrol din afara OPEC va avea anul viitor o crestere medie a livrarilor de 1,2 milioane de barili pe zi.

„Statele Unite si Canada vor fi principalele motoare de crestere a livrarilor de petrol din 2015, dar sursele vor fi mai diversificate comparativ cu 2014”, potrivit AIE, care mentioneaza ca intre tarile care vor mari productia se vor afla Brazilia, Vietnam, Malaezia, Norvegia si Columbia.

Agentia anticipeaza ca cererea pentru petrolul OPEC va scadea usor anul viitor, la 29,8 milioane de barili pe zi, de la 29,9 milioane de barili pe zi in 2014.

Intre principalele pericole pentru tintele de productie ale OPEC este insurgenta din Irak. Numai in luna iunie productia de petrol din Irak a scazut cu 260.000 de barili pe zi, la 3,17 milioane de barili pe zi, dupa ce un asalt al islamistilor a dus la inchiderea celei mai mari rafinarii din tara, de la Baiji, si a redus productia la exploatarea Kirkuk.

Exporturile Iranului au scazut in iunie la 1,08 milioane de barili pe zi, dupa o medie de 1,42 milioane de barili pe zi in perioada ianuarie-mai, partial din cauza achizitiilor mai mici ale Chinei pentru cumpletarea rezervelor strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *