Romania a trimis catre Comisia Europeana (CE) cereri de plata in suma de 187 de milioane de euro prin POS Mediu

  0
  482
  Granturi SEE ?i norvegiene pentru protec?ia mediului ?i s?n?tate
  Granturi SEE şi norvegiene pentru protecţia mediului şi sănătate
  Romania a trimis catre Comisia Europeana (CE) cereri de plata in suma de 187 de milioane de euro prin POS Mediu

  Tara noastra a trimis catre Comisia Europeana (CE) cereri de plata in suma de 187 de milioane de euro pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, care a fost deblocat in noiembrie, a declarat, ieri, la Bruxelles, ministrul mediului Rovana Plumb, citata de Agerpres.

  Oficialul a precizat: „Noi am intrat deja in program normal de lucru cu CE in ceea ce priveste platile pe POS Mediu. Am transmis catre CE cereri de plata in suma de 187 de milioane de euro. In jurul zilei de 19 decembrie, in Romania vor sosi 107 milioane de euro si, de asemenea, pana la sfarsitul anului, vom mai primi de la CE in jur de 49 de milioane de euro. Aceasta datorita faptului ca avem un parteneriat foarte bun cu CE. Echipa pe care o avem in cadrul autoritatii de management este foarte performanta si am fost primii care am reusit sa reluam platile dupa o stagnare de sase luni de zile”.

  Potrivit domniei sale, faptul ca platile pe POS Mediu s-au intrerupt este din vina guvernului Boc, care „stia din decembrie 2011 ca toate programele operationale sectoriale sunt sub lupa CE si ca vor aparea aceste pre-suspendari”.

  „Din decembrie 2011 in martie 2012, CE a retransmis, in ceea ce priveste POS Mediu, o noua solicitare de masuri catre Romania si nu s-a facut nimic pana cand am venit in mai si am constatat ca niciun fel de masura nu fusese implementata la nivelul autoritatii de management. Si atunci am turat motoarele la maxim, am schimbat coordonarea echipei de la autoritatea de management, am incercat sa schimb si mentalitatile in ceea ce priveste rolul pe care il au mecanismele intermediare in relatia cu consultantii si am reusit, bineinteles, pe baza bunei relatii si a conlucrarii permanente cu CE, in special cu DG Regio, sa reluam aceste plati, asa cum ne-am propus, in luna noiembrie”, a mai spus ministrul roman al mediului.

  Rovana Plumb a precizat ca cererile de plata cu probabilitate mare de incasare pe care le-a trimis in cele mai putin de opt luni de zile de cand este la conducerea Ministerului Me­diului si Padurilor reprezinta peste jumatate din toata suma platita de CE Romaniei in perioada 2007 – mai 2012.
  „Ceea ce vreau sa va mai spun este ca intre 2007 si 7 mai 2012, indiferent de data la care a inceput operationalizarea acestui POS Mediu, s-au tras, de la CE, 335 de milioane de euro. Intre 7 mai 2012 si pana in prezent tragem de la CE, cert, in momentul de fata, suntem in data de 17 decembrie, 160 de milioane de euro, cu perspective de a atrage inca 27 de milioane de euro pana pe data de 31 de decembrie”, a mai spus ministrul mediului.
  In ceea ce priveste deficientele descoperite de autoritatea de audit in derularea POS Mediu, acestea „sunt legate in primul rand de modul in care au fost licitate, de criteriile care au fost prevazute in caietele de sarcini la licitatie, criterii pe care de multe ori autoritatea de audit le-a identificat ca fiind subiective”.

  Principala deficienta se regaseste in sistemul de achizitii publice, potrivit ministrului de resort, care a precizat: „De asemenea, avem trei dosare care au fost transmise catre DLAF, in ceea ce priveste criteriul de incompatibilitate reprezentat de conflictul de interese”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.