Pretul energiei va creste cu 11% din 2013

0
596
Târgul Interna?ional RoEnergy se va desf??ura la Timi?oara în perioada 5-7 noiembrie 2013
Târgul Internaţional RoEnergy se va desfăşura la Timişoara în perioada 5-7 noiembrie 2013
Pretul energiei va creste cu 11% din 2013

Pretul energiei va creste cu 11% din 2013, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a recunoscut o parte din costurile producatorilor de energie.

 Initial, costul facturii de curent electric urma sa creasca cu 8%, in cadrul programului de liberalizare a preturilor la energie convenit cu Fondul Monetar International.

„Aceasta crestere este vitala, altfel ar fi periclitat intreg sistemul energetic national si ar fi adusi in incapacitate de plata toti producatorii de energie”, a declarat Remus Borza, administratorul financiar al Hidroelectrica, pentru Digi24.

Pretul de cost al Hidroelectrica este de 190 de lei/Mwh, a precizat oficialul de la Hidroelectrica. Ca urmare a deciziei ANRE, pretul facturii la energia electrica va creste pentru consumatorul final, mai mult decat era prevazut.

„Trei procente in plus pentru consumatori nu este un capat de tara, este sustenabil chiar si pentru cei cu venituri medii. Hidroelectrica, chiar si pentru 2013, va subventiona megawatt-ul livrat populatiei”, a mai spus Borza.

Potrivit calendarului de liberalizare a pretului curentului electric, consumatorii nu vor mai avea doar preturi stabilite de stat, iar furnizorii de electricitate vor vinde populatiei si energie achizitionata de pe bursa, la preturi cu peste 200 de lei/MWh mai mari decat cele reglementate de stat.

Potrivit calendarului pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pentru consumatorii casnici pretul va creste de la 1 iulie 2013. Pentru cosumatorii industriali, pretul a crescut deja de la data de 1 decembrie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.