Brokerii ar putea avea posibilitatea sa cumpere certificate CO2

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Brokerii ar putea avea posibilitatea sa cumpere certificate CO2

Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) ar putea participa direct la licitatiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, dupa aprobarea unui regulament in acest sens, al carui proiect a fost publicat, miercuri, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Potrivit propunerii CNVM, brokerii vor putea obtine astfel de certificate, emise in baza Directivei 2003/87/EC, atat in nume propriu, cat si in numele clientilor lor.

Pentru a avea dreptul sa liciteze in nume propriu, SSIF-urile trebuie sa detina un capital minim de 3.3 milioane lei (730.000 euro), iar pentru a putea licita in numele clientilor, capitalul minim al societatilor trebuie sa fie de minim 566.425 lei (125.000 euro).

Pe langa SSIF-uri, si institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei pot solicita participarea la licitatiile cu certificate de emisii de gaze, avand posibilitatea sa liciteze in nume propriu sau in numele clientilor, numai in urma inscrierii acestora, ca intermediari, in registrul CNVM.
* Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: „Licitatiile cu certificate de emisii de gaze ar putea reprezenta o sursa suplimentara de venituri”
Licitatiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera ar putea reprezenta o sursa suplimentara de venituri, ne-a declarat Adrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust.

Domnia sa este de parere ca, pe de o parte, decizia CNVM ar putea fi benefica societatilor de servicii de investitii financiare, dat fiind ca regulamentul permite participarea la licitatii cu astfel de certificate a entitatilor strict reglementate, atat roma-ne, cat si straine.

Pe de alta parte, accesul la pietele de licitatie este unul foarte restrictiv, ceea ce face ca, in lipsa unei piete organizate si reglementate la noi in tara, masura in sine sa nu produca efecte foarte mari, a precizat Adrian Simionescu.

Potrivit domniei sale, CNVM nu a facut altceva decat sa se alinieze la normele europene, respectiv la regulamentul privind licitatiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera al Comunitatii Europene.
„Regulamentul este in vigoare de mai mult timp, iar Comisia a considerat ca este normal sa se alinieze la procedurile respective. Nu este o initiativa a Comisiei, ci o extindere a reglementarilor europene in tara noastra”, indica Adrian Simionescu.
Domnia sa considera ca aceasta hotarare va avea un efect benefic asupra pietei de capital.
„Daca ne uitam numai la ultimele trei saptamani, toate declaratiile facute de oficialii europeni, institutele de cercetare si chiar de actualul presedinte al Statelor Unite arata ca masurile necesare reducerii emisiilor de gaze reprezinta un subiect de interes”, ne-a spus presedintele Vienna Investment Trust.
Adrian Simionescu a sublinat ca totalitatea costurilor necesare diminuarii emisiilor de gaze sunt mult mai reduse decat efectele incalzirii globale, care provoaca pagube insemnate, in special economiilor mai slab dezvoltate.

„In lumina celor mentionate, ma astept ca masurile la nivel european si mondial sa fie mult mai consecvente, astfel incat s-ar putea inregistra o crestere semnificativa a lichiditatii unei piete care le tranzactioneaza”, a concluzionat domnia sa.

* Mihai Muresian, Intercapital Invest: „O masura de aliniere a pietei locale la pietele internationale”

Proiectul CNVM de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera va alinia piata locala la pietele internationale, este de parere Mihai Muresian, director de tranzactionare al Intercapital Invest.

Domnia sa ne-a declarat ca, pentru moment, aceasta decizie nu va avea un impact semnificativ asupra pietei, dar, in viitor, odata ce piata certificatelor se va dezvolta, va fi necesara decizia de achizitionare a certificatelor de catre brokeri.
Certificatele CO2 sunt alocate gratuit pentru perioada 2008-2012, insa, incepand cu anul 2013, vor fi achizitionate de catre fiecare poluator, iar acest lucru se va intampla prin intermediul unui broker, a specificat Mihai Muresian.
„Faptul ca si in piata locala brokerii vor avea cadrul legal necesar pentru efectuarea operatiunilor, nu poate fi decat un lucru bun, care va duce la dezvoltarea acestei piete”, considera domnia sa.
* Andrei Radulescu, SSIF Broker: „Putine societati de brokeraj vor fi interesate de astfel de tranzactii”
Cu toate ca decizia CNVM este de bun augur, mai ales in contextul crizei din brokerajul romanesc, putine societati vor fi interesate de astfel de tranzactii, estimeaza Andrei Radulescu, analist financiar SSIF Broker.
Domnia sa considera ca acest lucru se va petrece atat din cauza conditiilor care trebuie respectate, dar si pentru faptul ca va trebui sa fie implementata o politica de promovare a acestor instrumente, care, in prima faza, implica o serie de costuri.
Andrei Radulescu a mentionat ca firmele de brokeraj care se vor implica in acest proiect vor avea de castigat pe termen mediu, in masura in care se vor implica si nu se vor limita la tranzactii cu astfel de certificate in interiorul tarii.
Domnia sa a precizat ca tara noastra a indeplinit deja criteriile din strategia Europa 2020 privind gazele cu efect de sera, fiind de parere ca exista potential pentru cumpararea acestor certificate in tara, si vanzarea lor in strainatate.
Directiva 2003/87/CE a creat prima piata semnificativa de certificate de emisii de dioxid de carbon din lume si fixeaza un pret al acestora la nivelul Uniunii Europene.
Un astfel de certificat este echivalent cu o tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera. Pentru perioada 2008-2012, tara noastra dispune de aproximativ 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *