China infiinteaza un minister al mediului

0
338

Agentia de Mediu chineza va deveni minister si va avea mai multa putere de decizie

China si-a anuntat intentia de a oferi guvernului un minister al mediului, in conditiile in care, dupa 30 de ani de continua dezvoltare economica, aceasta tara a devenit cel mai mare poluator din lume. Decizia face parte din cadrul mai larg al reformei generale la care va fi supus guvernul chinez.

Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze a inaintat un proiect catre Adunarea Nationala Populara, conform caruia tara va avea mai multi ministri cu competente largite. Proiectul va fi aprobat la sfarsitul acestei saptamani.

„Administratia si serviciile publice sunt foarte slabe. Structura guvernului nu este rationala”, a explicat necesitatea reformei secretarul Cabinetului, Hua Jianmin, cand a prezentat proiectul parlamentului. „Puterile sunt concentrate si insuficient controlate. Abuzurile de autoritate si coruptia sunt in floare”, a adaugat acesta.

Agentia de Mediu devine minister

Pana acum insa nu a fost fixat niciun termen-limita pana la care sa aiba loc res-tructurarea. Aceasta face parte dintr-o reforma administrativa mai vasta, care ar trebui finalizata pana in 2020. Una dintre masuri consta tocmai in ridicarea Agentiei de Mediu la rangul de minister.

In ultima vreme, protectia mediului a devenit una dintre provocarile si preocuparile principale ale administratiei chineze. In toti acesti ani, reprezentantii Agentiei de Mediu au admis ca, desi aveau multe ambitii vizavi de protectia mediului, nu le puteau pune in aplicare pentru ca le lipseau mijloacele necesare.

„Protectia mediului este una dintre politicile fundamentale ale tarii noastre si care, in plus, este cruciala pentru existenta si dezvoltarea Chinei”, a subliniat Hua. Noul minister vizeaza „accelerarea constructiei unei societati econome in ceea ce priveste resursele naturale, care va incuraja orice actiune coerenta de protectie a mediului”, a adaugat acesta.

Greenpeace saluta initiativa

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Eco-nomica a sugerat Chinei necesitatea schimbarii statutului Agentiei de Mediu. Un minister al mediului va avea mai multa autoritate mai ales in cadrul procesului de luare a deciziilor care implica si celelalte ministere. Reprezentantii organizatiei ecologiste Greenpeace au salutat proiectul, exprimandu-si increderea ca acest minister va demonstra ca, in China, toate chestiunile legate de mediu vor fi de-acum in centrul atentiei guvernantilor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.