China lanseaza un plan de reducere a poluarii

China afirm? c? va depune mai multe eforturi pentru combaterea polu?rii
China lanseaza un plan de reducere a poluarii
China lanseaza un plan de reducere a poluarii

China planuieste sa reduca nivelul de poluare atmosferica la Beijing si in principalele orase ale tarii cu pana la un sfert in interval de cinci ani.

Nivelurile de multe ori extrem de ridicate de „particule fine” din capitala chineza ar urma sa scada pana in 2017 cu „aproximativ 25%” in raportul cu cele din 2012, se subliniaza in documentul Consiliului de stat difuzat pe site-ul oficial al guvernului central.

In alte metropole chineze, intre care Shanghai, reducerea poluarii ar urma sa fie cuprinsa intre 10% si 20%, pe parcursul urmatorilor patru ani, potrivit documentului citat.

Reducerea poluarii aerului va avea loc prin scaderea consumului de carbune, care ar urma sa reprezinte in 2017 doar 65% din resursele energetice ale Chinei, conform aceluiasi document. In capitala, planul prevede diminuarea consumului anual de carbune cu 13 milioane de tone, astfel incat sa ajunga la 10 milioane de tone in 2017, de la 23 de milioane in 2012. Totodata, capacitatea de productie a cimentului din oras ar urma sa ajunga la 4 milioane de tone in 2017, de la 10 milioane de tone in prima parte a planului cincinal 2011-2015, noteaza Xinhua.

Documentul mai prevede reducerea cu peste 30%, pana in 2017, a emisiilor din industriile metalurgica, a cimentului, chimica si petrochimica, in comparatie cu nivelurile din 2012.

In paralel, Beijingul va promova folosirea energiei „curate” pe vehiculele publice – inclusiv autobuze, taxiuri si camioane postale -, urmarindu-se ca pana la sfarsitul anului 2017 in capitala chineza sa circule 200.000 de vehicule care sa foloseasca astfel de carburanti, iar energia „curata” sa intre in dotarea a 65% din autobuzele publice.

Planul vizeaza de asemenea construirea de noi proiecte in trei regiuni, intre care cea din jurul Beijingului, a deltei fluviului Yangtze (care cuprinde si Shanghai) si Guangdong, unde nu va mai fi permisa construirea de centrale pe baza de carbune.

In acelasi timp, capacitatea totala a reactoarelor nucleare operative ale Chinei va ajunge in 2017 la 50 de milioane de kilowati, iar proportia de combustibili nefosili va creste la 13%, conform documentului.

Nivelul de poluare a aerului din principalele orase chineze a doborat recorduri in ultimii ani, in principal din cauza emisiilor produse de centralele pe carbune. Particulele fine depaseau, in ianuarie, de pana la 40 de ori cota maxima stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Aceste niveluri de poluare au provocat sute de mii de decese premature si au afectat imaginea oraselor Chinei, inclusiv pe cea a Beijingului, unde numarul turistilor a scazut cu aproape 15% in prima jumatate a anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *