Agromalim 2013. Mesajul transmis de Dacian Ciolos

Agromalim 2013. Mesajul transmis de Dacian Ciolos
Agromalim 2013. Mesajul transmis de Dacian Ciolos

Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a transmis un mesaj participantilor la cea de-a XXIV-a editie a Targului Agromalim, care se desfasoara, in perioada 12-15 septembrie, la Arad.

Mesajul a fost citit, joi, de Gheorghe Seculici, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, la festivitatea de deschidere a targului.

Va prezentam integral mesajul transmis de Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Stimate doamne, stimati domni,

Ma bucur ca Agromalim isi deschide astazi portile pentru participantii la cea de-a 24-a editie, confirmand astfel traditia celui mai important targ de agricultura si industrie alimentara din vestul Romaniei.

Mi-as fi dorit sa fiu prezent la acest eveniment, sa am ocazia sa discut cu dumneavoastra si as fi venit cu placere, daca reforma Politicii agricole commune (PAC) a UE nu m-ar tine inca ocupat la Bruxelles.

Dupa acordul politic din iunie intre statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European si Comisia Europeana privind viitorul PAC, lucrez acum la ultimele elemente care vor permite intrarea in vigoare, de la 1 ianuarie 2014, a acestei politici de la care se asteapta sa faca agricultura europeana mai competitiva si mai durabila, cu beneficii concrete pentru fermieri si industria agroalimentara, dar si pentru mediu si societate, in general.

Romania este un beneficiar net al reformei Politicii agricole comune. Pe de o parte, vorbim despre peste 3 miliarde de euro in plus care vor veni pana in 2020 pentru platile directe.

Aceasta va insemna o crestere a subventiei primite din bugetul politicii agricole comune la o medie de 196 de euro la hectar in 2019, fata de 135 de euro cat este azi. In medie, pentru ca unii vor primi mai putin, altii mai mult. Spre exemplu, tinerii fermieri de pana in 40 de ani vor primi in primii cinci ani de activitate agricola subventii cu 25% mai mari.

De asemenea, exista posibilitatea de a acorda un supliment de plata pentru primele 30 de hectare ale unei ferme si se pot acorda subventii mai mari pentru fermele din zonele defavorizate.

Pe de alta parte, dincolo de subventii, viitoarea PAC va pune la dispozitia fermierilor romani o gama mult mai mare de masuri de sprijin adaptate nevoilor lor. Pentru fermele mari creeaza noi oportunitati de investitii pentru modernizare, inovare si pentru transferul rezultatelor cercetarii in productie. Pentru fermele mici vine cu pachete de masuri dedicate, complementare – pe de o parte o schema simplificata de subventii, cu un set minim de conditionalitati, pe de alta, o schema de restructurarea agricola care sa sprijine modernizarea fermelor.

Mai mult, in noul program de dezvoltare rurala, Romania are posibilitatea de a elabora subprograme dedicate care sa raspunda unor nevoi specifice de restructurare, de modernizare a unor sectoare sau regiuni.

Pomicultura, sectorul laptelui, tinerii agricultori, micii fermieri, zonele de munte, circuitele scurte de aprovizionare – vanzarile directe, la pietele locale – ar putea face obiectul unor astfel de programe sub-tematice.

Totodata, noua PAC sustine aplicarea la nivel european, de catre toti fermierii, a unor practici agricole durabile, atente fata de mediu si fata de mentinerea biodiversitatii.

Agricultura ecologica capata un statut clar in cadrul Politicii agricole comune.

Pentru ca este un model de agricultura care implica deja aplicarea unor masuri agronomice durabile, cu efecte benefice asupra mediului, producatorii bio certificati sunt exceptati de la aplicarea masurilor de “inverzire” (greening) general valabile pentru toti fermierii din Europa.

Totodata, in cadrul programului de dezvoltare rurala agricultura ecologica va beneficia de aceasta data de o masura dedicata de sprijin pentru conversie si mentinerea exploatatiilor in acest sistem, pentru a elimina orice ambiguitate sau interpretare privind nevoia sustinerii acestui tip de agricultura.

Toate acestea sunt numai cateva din oportunitatile pe care noua Politica agricola comuna le creeaza pentru agricultura romaneasca. Sper sa aveti ocazia sa discutati despre ele cu prilejul intalnirilor si conferintelor de la Agromalim astfel incat aplicarea noii PAC in Romania sa aduca rezultate si beneficii concrete si dumneavoastra celor din agricultura si sectorul agroalimentar, precum si in general cumparatorilor, care cauta la raft produse bune, de calitate.

Inchei prin a felicita organizatorii Targului Agromalim, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, partenerii locali si nationali, asociatiile profesionale care sprijina organizarea acestui eveniment.

Va doresc sa aveti zile de targ bune si spornice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *