Migratia ursilor bruni din Maramures, studiu de caz WWF

Migratia ursilor bruni din Maramures, studiu de caz WWF
Migratia ursilor bruni din Maramures, studiu de caz WWF

Realizarea unui recensamant al ursilor bruni din Romania este o necesitate, iar WWF Romania a solicitat acest lucru autoritatilor, tocmai in ideea de a demonta numeroasele stiri si mituri false create, in mod natural sau artificial, in jurul acestora, a declarat directorul organizatiei de mediu, Magor Csibi.

“De ani buni, cerem un recensamant al ursilor, in contextul in care actualele cifre oficiale sunt obtinute in urma datelor raportate, fara insa o verificare stricta a acestora. Totodata, incercam sa combatem informatiile false, cateodata promovate si de autoritatile responsabile, ca am avea prea multi ursi (…) Prin intermediul datelor culese de noi, localnicii afla ce zone trebuie protejate sau evitate. Sunt foarte multe mituri si stiri false legate de ursul brun in Romania si incercam, prin acest proiect, sa le demontam”, a explicat Magor Csibi pentru Agerpres.

Acesta a adaugat ca WWF Romania deruleaza, in prezent, un program de monitorizare a ursilor bruni din padurile Romaniei, in vederea intelegerii modului de viata al acestora si descoperirea habitatelor in care traiesc.

“Peste 80% dintre romani considera ursul o comoara nationala si sunt impotriva vanatorii, insa, in Romania, in continuare, se lasa sa se creada ca vanatoarea ursului este permisa, desi din 2007 ursul se vaneaza doar cu derogare speciala, atunci cand reprezinta o amenintare pentru viata umana sau produce pagube insemnate. Toate aceste informatii trebuie sa fie clarificate, iar noi, prin diverse campanii si prin activitatea noastra de comunicare, incercam sa cream o imagine reala a ‘regelui padurilor’ (…) Specialistii nostri monitorizeaza prin GPS si camere cu infrarosu traseele de migratie ale ursului brun din Maramures. Incearca, in felul asta, sa afle care sunt habitatele lor, obiceiurile de zi cu zi ale ursului si alte informatii extrem de folositoare (…)”, a precizat oficialul WWF Romania.

Conform datelor WWF Romania, populatia de ursi bruni existenta in padurile romanesti a ajuns la 6.000 de exemplare, in scadere evidenta fata de anul de referinta 1989, cand numarul acestora era de 9.000.

Din acest total, 45% din populatia de urs brun aflata in UE se gaseste in Romania si Ucraina, insa, in prezent, activitatile umane si dezvoltarea socio-economica au distrus sau au fragmentat aceste habitate.

In judetele Covasna, Harghita si Vrancea traieste cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa, aproximativ 2.300 de exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *