China reintroduce obligativitatea circularii alternative a masinilor cu numere de inmatriculare pare / impare

Revine legea ”numerele impare intr-o zi, numerele pare in alta zi”!
Revine legea ”numerele impare intr-o zi, numerele pare in alta zi”!

Se intampla in capitala chineza Beijing, unde autoritatile au decis sa adopte o masura de urgenta, care multora sigur le va aduce aminte de legea din Romania comunista: obligativitatea circularii alternative a masinilor cu numere de inmatriculare pare / impare. Nu e nicio gluma!

In acest moment, capitala chineza contorizeaza peste 11,5 milioane de locuitori, aproape jumatate dintre acestia detinand masini personale – cu alte cuvinte, cele 5 milioane de masini sunt responsabile pentru un nivel de poluare din ce in ce mai mare.

Atat de mare, incat autoritatile din Beijing au ajuns sa ia masuri drastice: au instituit o alterta de cod rosu cand concentratia de emisii poluante, mai ales NOx, depaseste niste limite admise.

Concomitent, cand este valabil acest cod rosu, s-a adoptat rapid o lege pe care o stim de pe vremea Romaniei comuniste, dar adaptata: o zi pot circula masinile cu numere inmatriculare care se termina cu cifre pare, iar in urmatoarea zi masinile cu numerele de inmatriculare impare.

De asemenea, autoritatile mai iau in considerare introducerea cat mai curand a unei taxe de congestie pe modelul celei aplicate in Londra, exemplu pe care s-ar putea sa il ia si alte mari orase din China.

Pentru cei interesati, starea poluarii in Beijing in timp real poate fi verificata in acest link.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente