Autoritatile de la Beijing intentioneaza sa instituie un impozit pentru marii poluatori industriali, in speranta diminuarii emisiilor de gaz cu efect de sera. Problema aerului irespirabil din marile orase chineze preocupa comunitatea internationala, in special pentru desfasurarea fara probleme a Jocurilor Olimpice din 2008.
La doar o zi de la debutul celui de-al XVII-lea congres al Partidului Comunist Chinez, care se desfasoara in aceasta saptamana la Beijing, autoritatile au anuntat ca iau in considerare ideea instituirii unei taxe consistente pentru marii poluatori. „Promovam aceasta varianta, dar trebuie mai intai sa ne consultam cu ministerele in cauza”, a declarat Pan Yue, directorul Administratiei pentru Protectia Mediului.
Incercand sa raspunda criticilor internationale referitoare la degradarea ambientala continua, China a plasat protectia mediului inconjurator in centrul politicilor sale macroeconomice. In ciuda acestor bune intentii „oficiale”, analistii sunt insa de parere ca Beijingul nu va pune realmente in practica legile menite sa schimbe in bine situatia. Confirmand parca aceasta opinie, Pan Yuen nu a oferit ziaristilor niciun detaliu referitor la valoarea viitorului impozit pe poluare si nici nu a precizat cand va fi pus in practica.
Ploile acide „made in China”
Problematica mediului a fost dezbatuta inca din primele zile ale congresului. „Cresterea economica fara precedent a tarii are un cost din ce in ce mai mare asupra resurselor si mediului inconjurator”, a recunoscut presedintele chinez Hu Jintao.
Deja campioana in privinta emiterii de dioxid de sulf (care provoaca ploi acide), China are toate sansele sa ia locul Statelor Unite, devenind (si) primul poluator al lumii cu bioxid de carbon. Luna trecuta, autoritatile de la Beijing au anuntat ca vor „umbla” la pretul energiei electrice, in scopul de a incuraja populatia sa recurga la surse energetice alternative.
Intensa poluare atmosferica nu reprezinta singurul efect al cresterii economice a Chinei. Dezvoltarea industriei miniere, precum si unele proiecte agricole duc, spre exemplu, la o desertificare accentuata, proces care se „deplaseaza” spre estul tarii, amenintand chiar orasul Beijing. (Adina Suteu)
Citeste articolul integral China va impozita poluarea pentru a raspunde cerintelor ecologice internationale in Adevarul