Cresterea acestor pasari, originare din Africa, poate reintroduce in circuitul agricol terenurile degradate.
Constienti de avantajele cresterii strutilor, romanii au deschis ferme si pensiuni in care sunt crescute exoticele pasari. Fermierii spun ca strutii sunt hraniti in principal cu lucerna cultivata ecologic, fara ingrasaminte chimice. Strutii sunt crescuti in aer liber, iar pentru perioadele mai reci au padocuri de cate 800 de metri patrati.
Unul dintre avantajele cresterii strutilor este ca ei pot trai in zone degradate sau in cele mai putin folosite in agricultura. De asemenea, strutii nu polueaza deloc terenurile pe care traiesc. Studiile arata ca produsele din carne de strut au un continut sarac in grasimi si colesterol (1-2%) si e mult mai rentabil sa cresti struti decat vite, de exemplu.
Unii dintre crescatorii de struti au deschis pensiuni turistice, unde oaspetii pot consuma carne si oua de strut. „Pe langa lucerna, le mai dam si graunte, si tarate. Fiecare pasare consuma in medie doua kilograme de nutret pe zi si aproximativ un kilogram de tarate”, spune Sandu Gavrila, administratorul Pensiunii cu Struti de langa Brasov. Acesta adauga ca, pe timpul sederii in pensiune, turistii se obisnuiesc cu strutii, desi la prima vedere acestia par fiorosi.
Fermierii spun ca pentru a fi eficienta cresterea strutilor trebuie structurata in patru faze principale: reproductie, incubare, cresterea puilor si ingrasarea strutilor tineri pentru carne. „In vederea reducerii costurilor, este de dorit ca fiecare crescator sa se specializeze in una din cele patru faze.
De exemplu, cine achizitioneaza pui in vederea ingrasarii si sacrificarii, nu mai este obligat sa-si asume riscul incubarii si cresterii puilor dincolo de varsta critica pentru supravietuire”, spune Horatiu Kiss, un alt crescator de struti, de la Sibiu.
Citeste articolul integral Ferma ecologica de struti in Adevarul