Cimpanzeii ar putea obtine statutul legal de “persoane” in SUA

Cimpanzeii ar putea obtine statutul legal de "persoane"
Cimpanzeii ar putea obtine statutul legal de “persoane”

Aparatorii animalelor isi pun sperantele ca judecatorii de la Curtea de Apel din Statele Unite vor decide ca cimpanzeii pot obtine statutul legal de “persoane”, informeaza Mediafax.

In 2013, un tribunal de prima instanta a respins cererea asociatiei pentru protectia animalelor Non Human Rights Project, care solicita ca aceste animale – cimpanzeii – sa fie recunoscute “ca persoane, din punct de vedere legal”, cu scopul ca patru dintre primate, aflate in prezent in statul New York, sa poata sa ajunga intr-un sanctuar natural unde ar trai in libertate tot restul vietii.

Asociatia, care a facut apel, si-a prezentat argumentele miercuri in favoarea lui Tommy, unul dintre acesti cimpanezi, “in fata unei sali arhipline, timp de 22 de minute”, in orasul Albany, intr-un interval de timp de doua ori mai mare decat cel care i-a fost alocat initial, au precizat reprezentantii ei.

“Nu asteptam o decizie mai devreme de 4-6 saptamani”, a adaugat Non Human Rights Project.

Potrivit reprezentantilor fundatiei, stiinta, dreptul si istoria au dovedit ca cimpanzeii sunt autonomi, au constiinta de sine si sunt capabili de empatie, calitati care “stabilesc statutul de persoana”, odata cu dreptul fundamental care ii este asociat, cel de a trai in libertate.

“Este important sa notam faptul ca noi nu incercam sa acordam drepturi umane cimpanzeilor. Noi pledam pentru ca cimpanzeii sa aiba drepturi ale cimpanezeilor, incepand cu libertatea de miscare”, afirma avocatii aceleiasi asociatii.

Potrivit acestora, cimpanzeul Tommy traieste intr-o cusca mica din ciment intr-un adapost sumbru construit pe un teren destinat rulotelor.

Stapanul sau a declarat in 2013 pentru cotidianul local Times Union ca animalului “ii place sa traiasca singur” si are la dispozitie un televizor si o combina stereo.

“Nu poate sa faca lucrurile care sunt naturale pentru un cimpanzeu. Nu poate sa isi construiasca un pat din frunze, sa interactioneze cu alti reprezentanti ai speciei sale si sa isi caute hrana”, se afirma in comunicatul publicat pe site-ul asociatiei citate.

Citeste si Reactia incredibila a unui cimpanzeu atunci cand vede un copilas – VIDEO

Non Human Rights Project lupta si pentru alti trei cimpanzei – Kiko, Hercules si Leo.

Kiko, care este surd, apartine unei persoane private, in timp ce Hercules s Leo traiesc intr-un centru de cercetare din Long Island.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente