Cinci locuri din Romania care ar putea deveni destinatii ecoturistice

Cinci locuri din Romania care ar putea deveni destinatii ecoturistice

Mai multe locuri cu care Romania se mandreste ar putea primi statut de destinatie de ecoturism, ceea ce recomanda locul respectiv ca zona geografica unde se poate practica o forma de turism care respecta natura si traditiile locale. Avanjatul? Cresterea numarului de vizitori, atat romani, cati si straini, prin promovarea mai eficienta a destinatiilor.

Zona Tarnava Mare, fosta unitate administrativa din vremea Regatului Romaniei, se regaseste in sudul Transilvaniei, iar teritoriul sau se intinde pe aria judetelor Sibiu, Mures si Brasov.

Tarnava Mare se mandreste cu raul cu acelasi nume, care are o lungime de 221 kilometri si se uneste Tarnava Mica, formand raul Tarnava.

Defileul Crisului Repede

Defileul Crisului Repede s-a format pe cursul superior al Crisului Reped si se desfasoara pe o distanta de aproape 40 de kilometri.

Crisul Repede izvoreste din Nord-Estul Muntilor Apuseni (Muntii Gilaului), traverseaza depresiunea Huedin, Campia de Vest, strabate judetele Cluj si Bihor si se varsa in Tisa, pe teritoriul Ungariei.

Defileul Crisului Repede este o zona turistica preferata de multi turisti datorita peisajului din aceasta zona, dat de staci abrupte, paduri si multe pesteri. Cele mai cunoscute sunt Pestera Vadului, Pestera Podinului, Casa Zmaului, Pestera cu Apa, Pestera Fugarilor, Pestera Deventului, Pestera Caprei.

Baile Tusnad

Baile Tusnad reprezinta una dintre cele mai frumoase asezari balneare ale Romaniei.

Situata la 656 m, statiunea se intinde in sudul extrem al lantului muntos Harghita. Cele doua masive alpine ce merg paralel cu Valea Oltului, Muntii Baraoltului si cei ai Bodocului, marginesc Baile Tusnad la vest, respectiv sud.

Statiunea atrage turisti mai ales datori bazei de tratament care exista aici si unde pot fi tratate afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni digestive si endocrine.

Parcul Macin

Parcul National Muntii Macinului, din cei mai vechi munti ai Romaniei, este accesibil unei game largi de turisti interesati de drumetii in natura, peisaje, flora, fauna caracteristice parcului, studii si documentare.

Una dintre cele mai importante atractii ale parcului este Rezervatia Naturala Valea Fagilor, una din cele mai vechi, interesante si cunoscute rezervatii din tara noastra. Aceasta se remarca prin prezenta unica a fagului tauric ce prezinta caractere intermediare intre fagul autohton si fagul oriental si a florei de subarboret, unica in Dobrogea si asemanatoare fagetelor din Crimeea.

Delta Dunarii, intrata in patrimoniul UNESCO in 1991 este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene. Aceasta zona se mandreste cu peste 300 de specii de pasari si aproape 50 de specii de peste de apa dulce,.

De asemenea, Delta Dunatii este recunoscuta si pentru flora impresionanta care se dezvolta aici.

Principalele obiective turistice pe care nu merita sa le ratezi daca ajungi in Delta sunt Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Parcul National Muntii Macinului, Muzeul de Istorie si Arheologie, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii, Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Muzeul de Arta si Muzeul Farul Vechi din Sulina, Muzeul Delta Dunarii (Tulcea).

De asemenea, merita vizitate Basilica Niculuitel si Manastirea Cocos.

Romania – prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru „destinatiile de ecoturism”

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a elaborat, alaturi de alti parteneri, un sistem de identificare a destinatiilor de ecoturism din Romania, destinatii care se pot reuni, ulterior, intr-o retea nationala de profil.

Prin implementarea acestui proiect, destinatiile care indeplinesc anumite criterii pot obtine statutul de destinatie ecoturistica si, ulterior, pot obtine o vizibilitate sporita pe piata interna si externa, prin includerea in campaniile nationale de promovare turistica derulate de minister.

Totodata, construirea si promovarea unei astfel de retele contribuie la cresterea notorietatii de destinatie ecoturistica a Romaniei.

Astfel, Romania a devenit prima tara din Europa care a dezvoltat un sistem de recunoastere a destinatiilor de ecoturism pe baza criteriilor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) si a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS).

Ecoturismul reprezinta un instrument de dezvoltare durabila locala a zonelor rurale din apropierea sau din interiorul ariilor naturale protejate, iar in momentul de fata din ce in ce mai multe zone se cristalizeaza ca destinatii de ecoturism cu o retea de servicii bine inchegata si infrastructura turistica specifica.

„La doar cateva saptamani de la publicarea, de catre minister, a indicatorilor de evaluare pentru potentialele destinatii de ecoturism, trei destinatii au aplicat deja pentru obtinerea acestui statut. Este vorba de zona Baile Tusnad, de Tarnava Mare si de zona Defileul Crisul Repede – Padurea Craiului. Fiind un sistem voluntar de clasificare, lansam astazi o noua invitatie si altor administratori de arii protejate de a crea parteneriate locale si de a participa la acest proiect”, a declarat ministrul turismului Eduard Hellvig.
Cum se acorda statutul de destinatie ecoturistica

Astfel, micro-regiunile din Romania interesate sa obtina statutul de destinatie ecoturistica pot depune la MDRT o scrisoare de intentie prin care solicita includerea in programul de evaluare pentru destinatii de ecoturism. Ulterior, solicitantii realizeaza auto-evaluarea destinatiei, pe baza criteriilor si indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. In final, o echipa de evaluatori coordonata de MDRT se ocupa de evaluarea in teren. In functie de rezultatele acestor evaluari, se acorda statutul de Destinatie de Ecoturism pentru o perioada de 3 ani.

Prima conditie pentru obtinerea unui astfel de statut este ca destinatia sa cuprinda resurse naturale aflate sub un regim de protectie (parc national sau natural, sit Natura 2000, rezervatii naturale sau orice alta categorie de arie protejata), alaturi de care pot fi incluse si resursele socio-culturale.

Alte criterii se refera la atractivitatea destinatiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural si respectarea traditiilor culturale, conservarea biodiversitatii si detinerea unui plan de gestionare a deseurilor, lista integrala fiind insa mult mai detaliata.

Criteriile de identificare a destinatiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Turism – INCDT si Asociatia de Ecoturism din Romania – AER, in colaborare cu Ministerul Mediului si Padurilor, WWF Programul Dunare Carpati Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatia pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania, Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *