Cinci stele in mijlocul padurii

    Consiliul Jude?ean Mure? a demarat cea mai ampl? campanie de informare din ?ar? pe un proiect finan?at prin POS
    Cinci stele in mijlocul padurii

    Suedezii stapanesc un teritoriu imens si cu atractii turistice de tot felul. Mari iubitori de sport si de natura, ei isi invita adesea vizitatorii sa se afunde in adancul padurilor, sa se piarda pe campiile imense sau sa se relaxeze pe malul numeroaselor lacuri. Obsedati de curatenie si de protejarea naturii, acesti scandinavi si-au imaginat un lux ca nicaieri in alta parte. In mijlocul unui peisaj de basm, departe de lumea stresata si stresanta, se gasesc adesea schituri din lemn, neconectate la energie electrica. Lumina vine de la lampi cu kerosen, caldura de la lemnele din padure, iar hrana de la fermele eco ale proprietarilor. Lacurile si padurile din jur anima pasiunile turistice ale calatorilor, iar in jurul cabanelor sunt nelipsitele spa-uri, dar cu o tenta cu totul speciala.

    Turismul eco din tarile nordice atinge cele mai inalte standarde si poate satisface orice pretentie sofisticata in materie de gusturi, desi neconventionalul se intalneste la tot pasul. Suedia, o tara imensa si putin populata, detine o retea impresionanta de drumuri si atractii turistice foarte bine dotate.

    Sunt celebre traseul Sörmland, din jurul Stockholmului, un drum de 800 de km ce trece prin paduri, locuri istorice si cuprins de vederi panoramice superbe, dar si Poteca regala din nordul tarii, ce ofera privelisti spectacoloase prin muntii suedezi. Aceste trasee sunt pigmentate regulat de popasuri, restaurante, locuri de alimentare cu provizii culese din mijlocul naturii. Exista un vechi obicei in Suedia, care permite oricarui turist sa se avante si sa se instaleze sau sa campeze oriunde crede de cuviinta, daca locul nu este imprejmuit si daca nu provoaca daune proprietatii. La foarte mare cautare sunt escapadele cu bicicleta, iar una dintre cele mai bune regiuni de explorat este Östergötland, provincie situata in sudul tarii, la est de marele lac Vättern.

    Cu lumina de la lampi

    Aici, in Östergötland, s-a dezvoltat unul dintre cele mai speciale hoteluri eco din tara, Urnatur. Situat in mijlocul unei paduri, Holaveden, la trei ore de mers din Stockholm si Malmö si la doua de Götteborg, turistul este intampinat de asa-zisul „lux al simplitatii”. Hotelul este o insiruire de schituri din lemn, acoperite cu iarba, obicei specific nordului, unde energia electrica lipseste cu desavarsire. Lumina vine de la lampile cu kerosen, caldura de la sobe sau seminee alimentate cu lemn, din padure, iar apa curenta este incalzita de la panourile solare. Cu toate acestea, schitul ofera servicii de cazare profesioniste, sauna, bazine cu apa, experiente culinare noi si explorari prin imprejurimi, sau plimbari cu caiac-canoe. „Toate cabanele sunt incalzite cu lemne din padurile noastre. Oaspetii sunt incurajati sa utilizeze apa incalzita prin panourile solare. Celulele de pe acoperis produc putina energie electrica, suficienta pentru pompa de caldura si becurile cu consum de la bucatarie. Hrana noastra se bazeaza pe ce ofera natura, in functie de momentul anului. Noi servim carne de miel din propria noastra ferma, peste si raci din lac, legume si verdeturi din gradina, fructe, ciuperci si plante medicinale din padure”, declara Ulrika Krynitz, unul din cei doi administratori ai hotelului. Aceasta spune ca oaspetii sunt bine veniti sa dea o mana de ajutor in cazul in care doresc, fie la ferma sau gradina, fie la activitati legate de protectia naturii. „Ne pot fi de folos la cosit, la constructia de cuiburi pentru bufnite, de platforme pentru soimi. Vrem sa le aratam ca pot combina la fel de bine tehnicile vechi cu tehnologiile moderne, astfel incat calitatea vietii sa creasca”, mai spune Ulrika Krynitz.

    Cel mai „primitiv” hotel

    Pentru o simplitate si mai mare se poate alege eco-lodge-ul Kolarbyn, un loc situat la vest de Stockholm, la o ora de mers, si care are renumele de cel mai „primitiv” hotel din Suedia. Oaspetii din lumea intreaga vin aici, intr-o poiana de langa lacul Skarsjon, pentru diverse activitati in aer liber, cum ar fi observarea faunei salbatice, drumetii sau pescuit. Eco-lodge-ul Kolarbyn este format din 12 cabane rustice, fiecare avand cate doua paturi cu covoare de piele de oaie. Incalzirea se face cu lemne si, la fel ca in cazul Urnatur, nu exista energie electrica. Lumina vine de la lumanari, iar linistea din jur este adesea sparta de sunetul padurii. Ideea de baza la Kolarbyn este aceea de self-catering, ceea ce inseamna ca fiecare oaspete se va inhama la o multime de activitati, precum taiatul lemnelor, caratul apei, culesul de fructe de padure, reciclarea deseurilor. Exista o cladire de unde se pot ridica alimentele si prepararea lor este de cele mai multe ori la latitudinea vizitatorilor. Kolarbyn are o sauna care pluteste pe lac. Este incalzita cu lemne si are spatiu pentru 10 persoane. Cei de la fata locului spun ca mai mult de 15 minute e absolut imposibil sa stai si pentru cei curajosi experienta poate continua cu o baie in lacul foarte rece. Crangurile din jur sunt pline de afine si ciuperci, acestea din urma considerate de suedezi aurul padurii. Traseele din jurul Kolarbyn-ului sunt ghidate, iar lacul Skarsjon poate oferi partide strasnice de pescuit biban. Un drum din Romania pana in Suedia este anevoios, in lipsa unei legaturi directe. La Stockholm se ajunge doar cu escala si cele mai convenabile rute sunt prin Varsovia sau Viena. Cea mai buna posibilitate de a ajunge la hotelurile eco o reprezinta inchirierea de masini, serviciu disponibil in toate orasele Suediei, iar cele mai bune companii sunt Sixt, Hertz sau Avis. Drumurile sunt parcurse in conditii de siguranta si traficul nu da dureri de cap.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *