Cine chinuie animalele infunda puscaria

0
376

Schingiuirea animalelor ar putea fi pedepsita cu amenda de pina la 15.000 de lei si chiar cu inchisoare, daca un proiect de lege votat ieri in unanimitate de senatori va trece si de Camera

Conform Cotidianul, senatorii au reusit ieri sa voteze propunerea legislativa de completare si modificare a legii privind protectia animalelor desi s-au prevalat de argumente puerile. Asta dupa ce, luni, votasera tacit initiativa legislativa care prevede infiintarea Politiei Animalelor, institutie dorita de mai multe ONG-uri si de Autoritatea Sanitar-Veterinara.

Noul act normativ defineste destul de clar ce se intelege prin „cruzime fata de animale” si prevede amenzi de maximum 15.000 lei si inchisoare pina la un an pentru incalcarea dispozitiilor legii, arata MEDIAFAX. Omorirea cu intentie, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, dresajul pentru a le controla activitatea sau folosirea patrupedelor pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme, daca acestea provoaca suferinte fizice sau psihice, afectiuni sau raniri, sint citeva dintre faptele pedepsite de lege. De asemenea, abandonarea, dopajul, maltratarea, eutanasierea animalelor sanatoase si interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative sint considerate „cruzimi”. Drepturile necuvintatoarelor vor fi protejate de Politia Animalelor, institutie care ar urma aplice sanctiunile pentru cei care savirsesc cruzimi fata de acestea.

In plus, potrivit Adevarul, cruzimea fata de animale include interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, ciocului, coltilor sau dintilor; despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata; capturarea animalelor prin alte mijloace decat cele prevazute legal; folosirea armelor cu tranchilizant in alte situatii decat pentru imobilizarea animalelor.

Legea mai arata ca este interzisa eutanasierea cainilor, pisicilor si a altor animale, cu exceptia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Secretarul de stat Cristina Pocora sustine insa ca in text s-au strecurat anumite greseli, care vor face legea fie inaplicabila, fie in dezacord cu legislatia UE.

Sursa: 9AM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.