Circul, un turneu al suferintei

stop itLista Rosie despre viata animalelor din circuri

Elefantii

„Elefantii traiesc in Africa si Asia in arii care variaza de la pajisti la regiuni impadurite. Adesea elefantii Asiatici sunt folositi in circuri desi sunt o specie protejata. Indiferent de specie, elefantii au tipare comportamentale bine definite, cea mai importanta fiind ca traiesc in grupuri sociale.

In circuri, cel mai ades traiesc separat unul sau doua exemplare deci viata de grup este imposibila. De plimbare, inot, igiena conform speciei sau contactul cu alte animale nici nu poate fi vorba. In plus, de cele mai multe ori animalele din circuri isi petrec viata legate. Animalele supuse stresului isi misca ades capul inspre fata si spate sau devin agresive.”

Leii

„Leii provin de cele mai multe ori din sudul Saharei. Habitatul lor se poate intinde din savana pana in regiunile semi-aride. Animalele sunt de obicei active seara si noaptea, cand parcurg distante enorme pentru a vana sau pentru a-si proteja teritoriul. Leoaicele traiesc toata viata in familie. Au un comportament social evident si vaneaza in grup. In conditiile vietii din circ nu au nicio sansa sa poata trai conform acestor nevoi. Mai mult chiar, le sunt reprimate instinctele de vanatoare si de a alerga (activitatea principala a leilor din salbaticie).

Problemele comportamentale precum monotonia sau miscarile stereotipe sunt rezultatul acestei vieti. In plus, desele accidente in care dresorii sunt atacati, indica clar ca leii nu isi au locul in circuri.”

Hipopotamii

„Hipopotamii traiesc in intreaga savana Africana iar hipopotamii pitici in padurile din vestul Africii. Isi petrec ziua in apa, iar seara si noaptea merg pentru a cauta hrana. In timp ce hipopotamii mari traiesc in familii, cei pitici sunt o specie solitara.

Circul nu poate asigura climatul si conditiile necesare hipopotamilor. Tinandu-i in caldura sau in piscine improvizate si insuficiente, precum si exercitiile fizice atipice la care sunt supusi cu forta, le provoaca probleme de sanatate grave. Nevoia lor nativa de a se misca pe arii extinse este ignorata.”

Girafele

„Girafele traiesc in zone cu tufisuri sau in spatiile largi ale savanei din sudul Saharei. Hrana de baza a acestora sunt frunzele pe care le culeg datorita gatului lung. Intre perioadele de masa au nevoie de pauze lungi pentru a rumega. Animale sociale, girafele traiesc cel mai ades in grupuri mici sau turme si strabat teritorii de pana la 100 km².

In aceste conditii, girafele au nevoie de conditii speciale de viata. In circuri, custile de transport au foarte rar dimensiunea necesara pentru ca acestea sa poata sta in picioare. Nevoia de miscare si de a trai in grupuri le este reprimata. In majoritatea cazurilor nici macar o nutritie corespunzatoare nu le este asigurata.”

Ursii bruni

„Ursii bruni cutreiera paduri si zone montane inalte, teritoriile lor cuprinzand de la sute pana la o mie de kilometri patrati. Ca omnivori, ursii, care sunt activi de la apus si in timpul noptii, au un spectru larg de hrana si petrec cea mai mare parte din perioada activa cautand hrana. Cu suficiente rezerve de grasime ursii hiberneaza in timpul lunilor reci de iarna.

In comparatie cu nevoile enorme de spatiu ale ursilor bruni, un vagon de circ este minuscul. Nu exista un spatiu lipsit de stres in care sa se poata retrage sau posibilitatea cautarii extensive de hrana. Munca in ringul de circ nu este o activitate compensatoare, deoarece spectacolele nu sunt in concordanta cu comportamentul natural al ursilor,motiv pentru care acestia sunt dresati prin mijloace indoielnice.”

Rinocerii Albi

„Rinocerii albi folositi in circuri provin din savana Africana. Sunt vegetarieni si au un auz si miros extrem de bine dezvoltat. Deseori se opresc in zone cu apa pentru a se spala de praf si noroi. Traiesc in grup dar masculii sunt solitari. In ciuda marimii lor sunt animale foarte mobile.

Circurile nu le pot oferi spatii in care sa se poata misca sau freca de copaci ca in salbaticie. In plus, rinocerii sunt foarte sensibili la stres, transport sau schimbari de mediu si frig, avand nevoie de spatii incalzite iarna. In conditiile din circuri, animalele puternice si foarte agile devin deseori imprevizibile. Aceasta necesita masuri suplimentare de protectie incompatibile uneori chiar cu arena circului.”

Tigrii

„In functie de habitat si sub-specie, teritoriile tigrilor variaza. Toti insa au in comun faptul ca sunt animale de prada active seara si noaptea si sunt in real pericol de a dispare ca specie. Indiferent de locul in care traiesc sunt excelenti cataratori si inotatori.

In circuri nu pot trai conform acestor nevoi, in special reprimarea vietii nocturne, cauzandu-le serioase probleme de sanatate si comportament.”

Leii de mare

Leul de mare californian, folosit deseori in circuri este o specie de foca cu urechi ce traieste in grupuri mari, in zone de coasta stancoase si in largul marii. Sunt carnivore jucause, inteligente, extrem de mobile ca inotatori dar care se pot misca si pe uscat cu dexteritate. In piscinele de la circ, sunt tinuti de regula cate doi in vagoanele de transport cu piscine neincapatoare in care leii de mare nu-si pot manifesta nevoia nativa de miscare si nu pot trai in structura sociala tipica a unui grup mare. Pe langa aceasta, hrana neadecvata le produce imbolnaviri frecvente.

Punctul de vedere al specialistilor

Cynthia Moss si alti experti implicati in „Proiectul de Cercetare a Elefantilor din Amboseli” : „Elefantii din circuri sunt cumparati si vanduti, sunt separati de semenii lor, sunt legati in lanturi si mu-tati dintr-un vagon in altul. Sunt fortati sa faca lucruri pe care nu le-ar face niciodata in natura. Pe scurt, sunt tratati ca niste obiecte de amuzamanet pentru oameni. Viata lor in circuri nu are nimic din modul lor natural de viata.”

Helen Muri, biolog cercetator al anima-lelor salbatice, Elvetia: „Din cate stim in prezent, inchiderea animalelor salbatice (mamifere mari) in circuri este incompatibila cu cerintele minime determinate stiintific necesare tinerii animalelor salbatice in captivitate.”

Karl Kock, fost ingrijitor de elefanti intr-o gradina zoologica din Germania: „A pune un elefant sa stea intr-o mana sau asezat este o cruzime de necrezut. Din aceasta cauza, ades anima-lele sunt inlocuite pentru ca astfel li se distrug articulatiile.”

WAZA – Asociatia Mondiala a Gradinilor Zoologice si Acvariilor – se opune tinerii si transportului animalelor in conditii inadecvate. Circurile sunt mentionate ca exemplu.”

H.Gsandtner (Responsabil cu protectia animalelor in Parlamentul de la Viena), Dr. H Pechlaner (fost Director la Gradina Zoologica Viena), Dr. H. Schwammer (Director Adjunct la Gradina Zoologica Viena) : „Datorita particularitatilor anatomice si a nevoii de spatii mari aceste specii de animale nu pot calatori in astfel de conditii. Folosirea girafelor in circuri trebuie sa fie interzisa.”

Dr. Jane Goodall, cercetator al vietii cimpanzeilor, fondator al Institutului Jane Goodall si ambasador al pacii la Natiunile Unite: „Multi dresori au admis ca bat animalele in timpul dresajului. In multe cazuri abuzul este groaznic. Raul produs astfel animalelor la nivel psihologic este un handicap cu care raman toata viata si care pune in pericol atat viata lor cat si pe cea a celor care lucreaza cu ele.

Avand in vedere mijloacele moderne de divertisment incluzand proiectii si simulari 3D computerizate, nu exista nici o justificare pentru ca animalele salbatice sa sufere in conti-nuare doar pentru amuzamentul oamenilor.”

Elke de Vries- Becker, fost dresor de tigrii, intr-un interviu cu Jeroen van Kernebeek, Decembrie 2004: „Tinerea animalelor salbatice in circuri este o forma moderna de sclavie. Animalele sunt obligate sa faca diverse trucuri pe care le-au invatat; trucuri care sunt cu totul anormale si neconforme naturii lor.

Este imposibil ca circurile sa poata oferi animalelor conditiile de viata corespunzatoare celor din libertate.

De aceea o legislatie partiala nu poate fi o alternativa. Este absolut necesara interzicerea generala a folosirii animalelor salbatice in circuri.”

Tari in care a fost interzisa tinerea animalelor salbatice in circuri

Interdictii nationale in Europa
BulgariaInterdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri cu o perioada de tranzitie pana in 2015 pentru animalele deja existente in circuri
DanemarcaInterdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri. Sunt posibile exceptii facute in urma evaluarii individuale – de exemplu, pentru elefanti, lei de mare, ratoni, zebre, oi salbatice sau pasari
EstoniaInterdictie generala a folosirii animalelor salbatice in circuri
FinlandaInterdictie privind folosirea in circuri a maimutelor, animalelor de prada elefantilor, hipopotamilor, marsupialelor, rinocerilor, focilor, crocodililor, pasarilor de prada, strutilor, animalelor rumegatoare sau ecvestre salbatice.
MaltaInterdictie privind folosirea in circuri a animalelor din lista CITES
AustriaInterdictie generala privind folosirea animalelor salbatice in circuri
PoloniaInterdictie generala privind folosirea in circuri a animalelor salbatice nascute in salbaticie
SuediaInterdictie privind folosirea in circuri a maimutelor, pradatorilor, rinocerilor, girafelor, cangurilor, hipopotamilor, focilor, pasasilor pradatoare, strutilor, crocodililor, cerbilor lopatari.
SlovaciaInterdictie privind folosirea in circuri a animalelor din lista CITES
CehiaInterdictie privind folosirea in circuri a maimutelor nou- nascute, focilor, balenelor (exceptand delfinii), rinocerilor, hipopotamilor, girafelor.
UngariaInterdictie privind folosirea in circuri a elefantilor, rinocerilor si primatelor precum si a animalelor salbatice abia capturate
Reglementari Comunitare si Nationale in Europa
Marea BritanieInterzicerea folosirii animalelor salbatice sau a tuturor speciilor de animale in mai mult de 207 departamente/ orase
CroatiaInterzicerea folosirii animalelor salbatice in 29 de orase
OlandaInterzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri in doua provincii
Interdictii nationale in afara Europei
Costa RicaInterzicerea generala a folosirii animalelor salbatice in circuri
India
  • Interzicerea folosirii in circuri a ursilor, maimutelor, leilor, tigrilor si leoparzilor.
IsraelInterzicerea generala a folosirii animalelor salbatice in circuri
SingaporeInterzicerea generala a folosirii animalelor salbatice in circuri
Reglementari Comunitare si Nationale in afara Europei
BraziliaInterzicerea folosirii animalelor salbatice in 11 orase si in statul federal Rio de Janeiro
CanadaInterzicerea folosirii animalelor salbatice in 36 de provincii, 5 districte si provincia Nova Scotia
Statele Unite ale AmericiiInterzicerea folosirii animalelor salbatice in 31 de state
MamifereFeline mari, elefanti, camile, guanaco (specie de lama din America de Sud), lei de mare, zebre, antilope, ursi, bizoni, bivoili de apa, vulpi, girafe, hipopotami, hiene, canguri, primate, reni, rinoceri, tapiri (mamifer dinzona tropicala) si lupi
PasariEmu, struti, diverse specii de papagali, pinguini, vulturi, papagali macaws (specie de papagali multicolori din America de Sud)
ReptileAligatori, pitoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *