Coada-calului, o planta de la care, in scop terapeutic, se foloseste partea aeriana, este bogata in minerale, cel mai important fiind siliciul, care are efecte antiartritice si de tonifiere a tesutului conjunctiv. Totodata, coada-calului mai contine flavonoide, care au efecte antioxidante si diuretice, dar si acizi organici, nicotina, oxid salicilic, gluteolina, palustrina, fitosterina, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, linoleic, linolic, oleic, precum si vitamina C, uleiuri volatile si saruri de potasiu.
Aceasta planta are efect diuretic, depurativ, antiseptic, antiinflamator, antimicrobian si antiacid. Coada-calului este recomandata in tratarea afectiunilor renale, a obezitatii, infectiilor urinare, artritei, ulcerului hemoragic, tuberculozei, afectiunilor reumatice, ulcerului varicos si a osteoporozei.
Coada-calului are efecte benefice si in combaterea celulitei, a transpiratiei excesive a picioarelor, a crampelor, ajuta la vindecarea contuziilor, degeraturilor, edemelor, la detoxifierea organismului, consolideaza oasele si dintii si grabeste cicatrizarea ranilor. Aceasta planta se administreaza sub forma de pulbere, infuzie, decoct sau macerat.