Banala planta numita in popor coada calului (Equisetum arvense) poate aduce alinare celor care sufera de boli de rinichi. Osteoporoza poate fi stopata prin consumul zilnic de ceai si pulbere de coada calului.
Oasele demineralizate isi recapata densitatea in urma consumului de ceai si extract de coada calului (foto jos)
Intalnita in special in zone cu sol umed, dar si pe terenuri sarace din punct de vedere agricol, planta coada calului are un continut bogat de siliciu organic, fiind un excelent adjuvant in diverse boli.
Astfel, in caz de ateroscleroza, bolnavii trebie sa evite in primul rand consumul de margarina, prajelile si carnea rosie, fiind admise semintele neprajite si nesarate de floarea soarelui, precum si alunele si nucile. Consumul a minimum un litru de ceai de coada calului (doua lingurite de planta uscata la o cana de de 200 ml) sau a 40 mg de pulbere (se gaseste in capsule, la farmacii) previne oxidarea colesterolului pe artere, mentine flexibilitatea si permeabilitatea acestora, previne calcifierea peretilor si ingustarea vaselor de sange. De asemenea, ceaiul previne formarea de calculi renali si curata rinichii de nisip.
Adjuvant pentru sistemul osos
In cazul fracturilor, consumul de ceai de coada calului, combinat cu pulbere (extract uscat) din aceasta planta favorizaza refacerea rapida a oaselor si previne producerea altor lezari ale sistemului osos.. In plus, calciul si fosforul sunt mai bine fixate in oase. Medicii naturisti recomanda consumul a circa 50 mg de siliciu organic, in cure de 30-60 de zile. Un alt efect extrem de benefic al ceaiului si pulberii de coada calului este resimtit de persoanele ajunse la varsta a treia, in categoria de risc incadrandu-se in special femeile in etate. Numeroase studii efectuate in Marea Britanie si in SUA, precum si la clinicile de specialitate din Elvetia si Austria au demonstrat ca, acele portiuni ale oaselor care apareau pe radiografii ca fiind demineralizate, si-au recapatat densitatea normala in urma administrarii siliciului organic. Medici naturisti sustin ca acest tratament cu siliciu este bine de urmat in paralel cu un regim alimentar vegetarian, cu multe cruditati si uleiuri presate la rece. In caz de osteoporoza se recomanda consumul a 60-100 mg pe zi de extract uscat de coada calului, timp de pana la un an, urmat de control medical.