Se simplifica procedurile pentru accesarea fondurilor europene

Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu
Se simplifica procedurile pentru accesarea fondurilor europene

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat un ordin prin care dispune simplificarea procedurilor si scurtarea termenelor in procesul de accesare a fondurilor europene, subiect discutat la intalnirea cu comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik.

Rovana Plumb a precizat ca toate studiile si avizele necesare pentru calificarea unui proiect raman valabile, insa solicitantul nu va trebui sa le obtina inainte ca proiectul sau sa fie declarat eligibil.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, s-a intalnit joi, 13 septembrie 2012, la sediul MMP, cu Janez Potosnik, comisarul european pentru mediu.

Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat prioritatile de mediu ale Romaniei si ale Uniunii Europene, absorbtia fondurilor europene, managementul integrat al deseurilor, accesul cetatenilor la apa potabila, investitiile verzi si utilizarea eficienta a resurselor coroborata cu implementarea Strategiei Europa 2020.

„Unul dintre principalele subiecte discutate se refera la absorbtia fondurilor europene si avem in vedere un set de masuri, pe care il discutam in permanenta cu Comisia Europeana, in asa fel incat sa reluam platile in luna octombrie. Totodata, tin sa va informez ca Romania a absorbit in perioada mai – august 2012 fonduri europene in cuantum de 125 milioane de euro, fata de cele 335 milioane de euro absorbite in intreaga perioada 2009 – mai 2012”, a spus ministrul Rovana Plumb.

„In contextul actualei crize economice este de o importanta majora ca Romania sa foloseasca tot mai mult din fondurile europene pe care le are la dispozitie prin calitatea de stat membru UE pe care o detine. Apreciez eforturile ministrului Mediului in realizarea acestui deziderat si trebuie sa remarc progresele efectuate prin implementarea unor decizii concrete in acest sens, precum semnarea acestui ordin de simplificare a procedurii de accesare a fondurilor europene”, a declarat comisarul European pentru mediu.

Referindu-se la managementul deseurilor, ministrul Mediului si Padurilor a declarat: „Ne situam printre ultimele state membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, insa nu trebuie sa abordam acest lucru intr-un mod negativ, ci sa-l consideram un potential beneficiu, deoarece prin procedura de reciclare avem oportunitatea sa cream locuri de munca”.

O alta directie strategica discutata a fost legata de investitiile verzi, in special energiile regenerabile, domeniu in care Romania si-a asumat o contributie de 24% energii regenerabile pana in 2020.

In acest sens, Rovana Plumb a mentionat ca l-a informat pe comisarul Potosnik asupra faptului ca in acest moment Ministerul Mediului lucreaza la stabilirea unor criterii mai clare in ceea ce priveste investitiile economice in zona ariilor protejate.

„Lumea trebuie sa se dezvolte catre o economie verde. Este foarte important ca pe viitor atunci cand sunt dezvoltate proiecte energetice si se realizeaza planificarea teritoriala, acestea sa urmareasca dezvoltarea durabila a regiunii. Daca protejati biodiversitatea deja existenta pe teritoriul Romaniei, atunci tara dumneavoastra va deveni si mai bogata in viitor” a sustinut comisarul Potosnik subliniind astfel avantajele pe care Romania le detine prin intermediul biodiversitatii, tara noastra avand situri Natura 2000 intr-o suprafata totala echivalenta cu 22,5% din suprafata nationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *