Coalitia Natura 2000 atrage atentia asupra subfinantarii ariilor protejate

Coalitia Natura 2000 atrage atentia asupra subfinantarii ariilor protejate
Coalitia Natura 2000 atrage atentia asupra subfinantarii ariilor protejate

Guvernul supune dezbaterii publice proiectul de HG pentru aprobarea bugetului Administratiei Fondului de Mediu pe anul 2015. Conform acestui proiect, pentru programul Conservarea biodiversitatii si Administrarea ariilor naturale protejate este alocata suma de 6 milioane de lei.

“Coalitia Natura2000 solicita Guvernului o alocare bugetara responsabila bazata pe estimarile reale pentru un Program National pentru managementul ariilor naturale protejate. Administrarea este subfinantata peste tot in tara iar consecintele se vad in toate cazurile de exploatari si activitati ilegale care sunt reclamate. Mai mult, in Romania nu exista nici o autoritate cu capacitate calificata sa coordoneze si sa supravegheze administrarea acestor zone, administratorii isi fac sau nu treaba in functie de interesele lor principale, de expertiza si de resursele pe care reusesc sa le atraga. Este nevoie de o Agentie pentru Ariile Naturale Protejate din Romania, este nevoie de o asumare a responsabilitatii de catre stat pentru aceste bunuri de interes national care, daca ne gandim bine, constituie baza vietii noastre de fiecare zi ”a declarat Luminita Tanasie, director executiv al Coalitiei Natura2000 Romania.

Ariile naturale protejate –parcurile nationale, parcurile naturale, rezervatiile si siturile Natura2000 – reprezinta aproape 23% din teritoriul tarii, pentru a caror administrare a fost estimata si comunicata oficial catre UE suma de minim 412 milioane de euro pe an. Romania este de mai multi ani singura tara din Uniunea Europeana care nu are o linie bugetara la nivel national pentru finantarea managementului ariilor naturale protejate.

Conform OUG 57/2007, resursele financiare necesare bunei administrari a ariilor naturale protejate de interes international, comunitar si national se asigura din bugetul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor. Mentinerea retelei de situri Natura2000 este o obligatie asumata de Romania alaturi de celelalte state membre UE. Totodata Hotararea de Guvern nr.80/2012 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului recunoaste ariile naturale protejate ca fiind bunuri de interes national.

Aceste bunuri de interes national sunt date spre administrare catre Regia Nationala a Padurilor, organizatii neguvernamentale, consilii judetene, societati comerciale. In prezent sunt 287 de administratii si custozi care depun eforturi foarte mari pentru a gasi surse de finantare si a asigura fondurile minime necesare pentru managementul acestor zone. In perioada 1999 – 2014, respectiv de la infiintarea primelor administratii de parcuri nationale si naturale pana in prezent, cu exceptia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, nu s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru managementul ariilor naturale protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *