Colaborare intre Ministerul Mediului Padurilor din Romania si Ministerul Mediului din Republica Ceha.

Colaborare intre Ministerul Mediului Padurilor din Romania si Ministerul Mediului din Republica Ceha.

Vineri 2 martie 2012, Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a semnat, impreuna cu omologul sau ceh, Thomáš Chalupa, Declaratia Comuna de Intentie referitoare la colaborarea in domeniul protectiei mediului dintre Ministerul Mediului Padurilor din Romania si Ministerul Mediului din Republica Ceha.

“Ne bucuram de vizita delegatiei Ministerului Mediului din Republica Ceha si a domnului ministru Tomáš Chalupa, cu care avem o relatie foarte buna atat in Consiliul de Mediu cat si in cadrul grupului de la Visegrad. In prezent, pe agenda Consiliului European la Bruxelles, se afla pe ordinea de zi tema eficientei energetice, pe care o vom aborda si saptamana viitoare la Consiliul de Mediu iar astazi, in cadrul discutiilor bilaterale am constatat ca Romania si Cehia au vederi comune asupra acestui aspect.”, a declarat László Borbély.

La randul sau, ministrul Mediului din Republica Ceha, Tomáš Chalupa, a subliniat importanta cooperarii dintre cele doua tari in protectia mediului si a apreciat similitudinea punctelor de vedere exprimate: “Azi am verificat pozitiile Cehiei si Romaniei in ceea ce priveste protectia mediului, in contextul intrunirii de saptamana viitoare a Consiliului de Mediu si am constatat ca parerile noastre sunt foarte asemanatoare, daca nu identice. Iar acesta este cel mai important pas in luarea unor decizii eficiente, ca toate tarile implicate sa aiba puncte comune de vedere.”, a precizat ministrul Tomáš Chalupa.

Cei doi ministri ai mediului au discutat si despre problema reducerii emisiilor de carbon si au apreciat ca, dupa 1989, fostele tari socialiste au facut eforturi considerabile in acest sens. “Romania ramane in continuare un partener in asigurarea unei tranzitii catre o economie cu emisii scazute de CO2. Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie insa sa fie luate in calcul circumstantele nationale si presiunile ce pot sa apara asupra bugetului. Eforturile statelor fost socialiste sunt diferite fata de cele ale statelor vest europene intrucat pornesc de la situatii diferite. Trebuie sa cadem de comun acord asupra investitiilor in acest domeniu.”, a afirmat László Borbély. In acelasi timp, ministrul Mediului si Padurilor a precizat ca, in perioada 2014-2020, vor fi alocate mai multe fonduri europene, mai ales in domeniul schimbarilor climatice, fapt care necesita o planificare eficienta a acestor bani.

Declaratia Comuna de Intentie vizeaza domenii de colaborare in managementul apelor, gestiunea deseurilor si a substantelor periculoase, problematica schimbarilor climatice, managementul situatiilor de urgenta, si constituie primul pas inainte de semnarea unui Memorandum de cooperare bilaterala.

In urma semnarii Declaratiei Comune de Intentie vor avea loc schimburi de experienta, informari asupra politicilor de mediu, intalniri si consultari bilaterale referitoare la problematica de mediu si procesele de negociere globale referitoare la protectia mediului, sprijin pentru proiectele internationale pentru rezolvarea problemelor globale si regionale de mediu, identificarea surselor de finantare pentru proiectele europene si internationale, precum si oportunitati pentru investitii private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *