Regiunea transfrontaliera romano-bulgara este caracterizata de un declin considerabil al populatiei si de o crestere corespunzatoare a mediei de varsta. Densitatea populatiei este sub nivelul mediilor nationale din ambele tari, principalul motiv fiind rata mortalitatii, care este mult mai ridicata decat cea a natalitatii. Un alt factor important este balanta negativa a migratiei datorata, in principal, slabei dezvoltari a infrastructurii sociale si de transport.
Principalele probleme sunt accesul dificil, din cauza lipsei de puncte de trecere a frontierei; lipsa unor facilitati care sa atraga investitorii; activitati predominant agricole, in special in regiunile din Romania; slaba dezvoltare a sectorului IMM-urilor; inundatii, aproape anuale; probleme de navigatie pe Dunare in perioadele de seceta; managementul slab al resurselor naturale, al biodiversitatii si al protectiei naturii; poluarea cu reziduuri industriale a cailor navigabile; migratia ridicata in randul fortei de munca.
Cu toate acestea, exista un important potential de dezvoltare in regiunile din proximitatea Dunarii, datorita solului fertil, bine irigat, potrivit pentru agricultura; existentei retelor de transport transeuropene TEN-T nr.18 (Rin/Meuse-Main-Dunare) si nr. 22 (calea ferata Atena-Nurenberg/Dresda); siturilor arheologice si arhitecturale, originea dezvoltarii turismului; diversitatii resurselor naturale; dezvoltarii zonelor de liber-schimb; nivelului de invatamant; fortei de munca, ieftina, dar calificata; traditiilor multiculturale, diversitatii etnice si mostenirii culturale a satelor – potential pentru ecoturism.
Distrugerea mediului inconjurator este una din principalele probleme cu care se confrunta regiunea de granita, datorita poluarii aerului si a apei de-a lungul Dunarii si la Marea Neagra. Concentrarea industriilor chimice in regiune agraveaza poluarea aerului, iar apele care se varsa in Marea Neagra duc la cresterea poluarii. In zona de frontiera dintre Vidin, Montana si Vrata, pe partea bulgara, si Mehedinti, Dolj si Olt, pe partea romana – Ecoregiunea Danubius III, exista o salba de arii naturale protejate, unele necesitand grad de protectie speciala. La loc de frunte se situeaza ariile de protectie speciala avifaunistica, in aceasta regiune cuibarind o serie de specii a caror existenta este periclitata nu numai la nivel regional, ci la nivel mondial. Fiind beneficiarii unei faune rare, interesul nostru pentru acest sector trebuie sa fie foarte mare, iar planurile si proiectele destinate protejarii acestei faune cat mai coerente, similare, convergente si simultane, pentru maximizarea efectelor.
In ceea ce priveste imbunatatirea calitatii aerului, apelor si solului, din momentul inaugurarii Podului Vidin-Calafat eforturile vor fi inzecit mai mari, iar rezultatele asteptate pot fi realizate numai in contextul colaborarii comune, romano-bulgare. Este evident faptul ca vom avea mai mult de munca si vom repara mult mai greu prejudiciile aduse mediului, in situatia in care se va mai putea face acest lucru, daca nu vom lua, inca de la inceput, toate masurile de protectie legate de utilizarea acestui pod.
Bulgaria si Romania au stabilit urmatoarele obiective specifice comune pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera:
- imbunatatirea accesului la infrastructura de transport, pentru a facilita circulatia bunurilor si persoanelor;
- imbunatatirea disponibilitatii si diseminarii informatiilor privind oportunitatile comune in cadrul zonei de frontiera;
- durabilitatea valorii intrinseci a resurselor naturale ale zonei, prin exploatarea prudenta si protejarea efectiva a mediului inconjurator;
- dezvoltarea economica durabila a regiunii de frontiera prin initiative comune, in vederea identificarii si intaririi avantajelor si reducerii dezavantajelor;
- consolidarea coeziunii sociale si culturale prin actiuni de cooperare intre oameni si comunitati.
In acest context, parteneriatul dintre Fundatia „Actiunea Ecologica Romana” si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova – respectiv, cel mai activ ONG de mediu din Dolj si reprezentantul regional al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, contribuie din plin la punerea in practica a obiectivelor specifice comune pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria.
Recent finalizatul proiect „Actiunea Danubius 2007”, finantat prin Programul PHARE CBC 2005 RO-BG, implementat la nivelul Ecoregiunii Danubius III – Vidin, Montana si Vrata, pe partea bulgara, si Mehedinti, Dolj si Olt, pe partea romana, a adus reale contributii la formarea unei culturi ecologiste la nivelul persoanelor decidente din administratiile locale, precum si in randul tinerelor generatii, principalii beneficiari ai proiectului. Cel mai mare castig al acestui proiect este realizarea Planului de Actiune Strategica pentru Ecoregiunea Danubius III. Propunerile acestui plan se fundamenteaza pe studiile solicitate Universitatii Babes-Balyay din Cluj-Napoca, Strategia Europeana pentru Dezvoltare Durabila, legislatia de mediu in vigoare, documentele programatice pentru dezvoltare socio-economica, comunicari stiintifice. Reala implicare a reprezentantilor autoritatilor publice locale, atat in Bulgaria, cat si in Romania, la nivelul Ecoregiunii Danubius III a dus la decizia continuarii colaborarii, speram, cu succes.
Director Executiv ARPM Craiova
Dr.Ing. Monica Daniela Mateescu
Relatii Publice-Comunicare-Proiecte,Programe Cons. Robert Georgescu
Sursa: Infomediu Europa