Complex de educatie ecologica si de monitorizare a calitatii aerului in context transfrontalier

Situarea Municipiului Satu Mare la doar 9 km de granita cu Ucraina, traficul in continua crestere prin acest punct de frontiera, al treilea ca importanta din zona de vest a Romaniei ca numar de masini care il tranziteaza, impune realizarea unei retele de monitorizare a calitatii aerului in zona transfrontaliera, cu atat mai mult cu cat in judet sunt inregistrati 50 de agenti economici poluatori ai aerului.

Chiar daca in privinta integrarii si coerentei structurale a zonelor situate de-a lungul frontierei romano – ucraniene s-au inregistrat progrese, nu putem ignora faptul ca in acest domeniu persista inca deficiente serioase:

– cooperarea inter-institutionala transfrontaliera este inca insuficient dezvoltata;

– conexiunile dintre retelele de infrastructura sunt inca insuficiente;

– forumurile organizate pentru facilitarea apropierii dintre locuitorii si institutiile vecine sunt inca putine.

Pornind de la aceste premise, din initiativa Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare, in parteneriat cu Primaria municipiului Satu Mare, s-a obtinut o finantare in valoare de 780000 Euro pentru proiectul „Complex de educatie ecologica si de monitorizare a calitatii aerului in context transfrontalier”, prin Programul Phare CBC Romania – Ucraina 2005 si va fi finalizat in luna iunie 2009 urmarind realizarea unui „Complex de educatie ecologica si de monitorizare a calitatii aerului in context transfrontalier” ce va avea ca scop extinderea infrastructurii de  monitorizare  a aerului in zona de frontiera si dezvoltarea capacitatii institutionale de actiune si cooperare in domeniul mediului.

Obiectivele proiectului:

pe termen scurt

  • Realizarea unui sistem modern de monitorizare a calitatii aerului si comunicare in regiunea transfrontaliera;
  • Cresterea capacitatii institutionale de actiune in domeniul educatiei privind protectia mediului;
  • Crearea cadrului necesar pentru realizarea unui sistem institutionalizat de cooperare intre autoritatile publice, organizatiile neguvernamentale si unitatile de invatamant cu preocupari in domeniul protectiei mediului de pe ambele parti ale frontierei;

pe termen mediu si lung

  • Inducerea in randul populatiei si a agentilor economici – prin intermediul programelor educationale si a masurilor de informare – a unor schimbari pozitive de mentalitate si a unei atitudini proactive fata de mediu;
  • Determinarea unor mutatii pozitive la nivelul autoritatilor publice locale si regionale din zona granitei romano-ucrainiene in privinta alocarilor bugetare destinate protejarii mediului.

Complexul de educatie ecologica si de monitorizare a aerului va gazdui, in premiera in Satu Mare si la nivel national, o gama complexa de activitati destinate in special tinerei generatii incepand de la varsta prescolara, societatii civile, administratiei locale si agentilor economici, creand astfel premisele producerii unor mutatii importante la nivelul mentalitatilor, ceea ce, pe termen mediu si lung, va avea cu siguranta rezultate cuantificabile in planul actiunii.

In urma consultarii APM cu Consiliul Local Satu Mare, o locatie potrivita pentru promovarea educatiei ecologice este fosta baie comunala din municipiul Satu Mare aflata in Gradina Romei.

Situarea complexului in cel mai mare parc din oras – locul preferat de relaxare al copiilor de toate varstele – ne face increzatori in ceea ce priveste impactul pe care activitatile promovate il vor avea asupra tinerei generatii.

Alegerea acesteia pentru reabilitare a fost determinata de faptul ca imobilul este situat in Gradina Romei, cel mai mare parc din municipiul Satu Mare. Gradina Romei se intinde pe o suprafata de 7,5 ha si impresioneaza prin numeroasele exemplare deosebite din specii de arbori cum ar fi platanul, frasinul, plopul chinezesc, castanul porcesc, salcia pletoasa si salcia plangatoare, nucul american si nucul negru, mesteacanul, teiul cu frunza mica, catalpa, zada.

In prezent, cu sprijinul municipalitatii, in acest parc s-a construit un loc de joaca pentru copii, realizat la standarde europene, din materiale ecologice. Din aceste motive, alegerea unui astfel de cadru natural ca locatie pentru sediul Complexului de educatie ecologica si de monitorizare a calitatii aerului are si  valoarea de simbol al comuniunii dintre om si natura, a capacitatii de regenerare a naturii.

Prin reabilitarea imobilului si crearea Complexului de educatie ecologica si de monitorizare a calitatii aerului, cladirea va dobandi urmatoarele functiuni principale:

¨sali de curs pentru prescolari si elevi din invatamantul gimnazial si liceal si pentru formarea profesionala a cadrelor didactice”

Pornind de la necesitatea educarii in spirit ecologic a tinerei generatii, complexul ofera spatiul adecvat desfasurarii orelor de ecologie, punand la dispozitia elevilor si profesorilor materialul didactic necesar, un laborator cu aparatura performanta si posibilitatea de a colabora cu specialisti in protectia mediului.

In prezent „Ecologia” fiind o materie optionala,  unitatile de invatamant nu ofera conditii nici in ceea ce priveste dotarea materiala si nici in ceea ce priveste pregatirea profesorilor. In marea majoritate a cazurilor, profesorii care predau aceasta disciplina nu au o pregatire de specialitate.

– sala de conferinta. Va servi la organizarea de conferinte, cursuri, seminarii si reuniuni la nivel regional si transfrontalier, destinate reprezentantilor comunitatilor locale, ai organizatiilor neguvernamentale cu preocupari in domeniul ecologiei, ai invatamantului preuniversitar si universitar, intalnirilor dintre tinerii ecologisti din Romania si Uniunea Europeana, intalnirilor de lucru cu partenerii din Ucraina.

– sala de expozitie, cerc ecologic.Va servi pentru expunerea lucrarilor realizate de elevii care frecventeaza cercul ecologic, a desenelor, picturilor si fotografiilor avand ca tema protectia mediului, a obiectelor realizate din materiale reciclabile.

– cos de fum. Pe cosul de fum cu  o inaltime de circa 30 m va fi montata o camera web care  va monitoriza traficul rutier din municipiu si care va fi conectata la site-ul realizat odata cu implementarea proiectului.

– laborator dotat conform standardelor europene. Destinatia sa principala este aceea de a asigura o monitorizare permanenta a calitatii aerului, atat prin intermediul statiei automate amplasata la Satu Mare in paralel cu realizarea proiectului, cat si prin interconectarea retelei romanesti de monitorizare a calitatii aerului si de avertizare a poluarilor accidentale in zona de frontiera realizata prin prezentul proiect – cu cea a partii ucrainiene. De asemenea dotarea laboratorului permite biomonitorizarea efectelor poluarii produse de traficul rutier in zona de frontiera, prin colectarea de frunze din copacii de pe marginea drumului si supunerea acestora la probe de laborator.

Evaluarea vizeaza in special determinarea concentratiei de metale grele si va fi realizata de specialisti in domeniul protectiei mediului.

Vizualizarea traficului va furniza informatii care vor veni in completarea celor provenite de la statia automata de monitorizare a calitatii aerului care este instalata in municipiul Satu Mare prin integrarea acesteia in reteaua nationala de monitorizare (investitie realizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile).

Pentru asigurarea continuitatii activitatilor de monitorizare a calitatii aerului, prin proiectul Phare CBC Romania – Ucraina, se va realiza infrastructura de monitorizare a calitatii aerului in zona de frontiera cu Ucraina prin montarea de senzori, adica un sistem de detectie utilizat pentru detectarea si monitorizarea continutului de gaze toxice din mediul ambiant, amplasat atat la punctul de trecere frontiera a sistemului feroviar cat si la circulatia rutiera. Sistemul va fi compus din doua unitati de masurare si de o unitate centrala de colectare si tranmisie date fara fir (wireless).

Totodata, prin laboratorul dotat conform standardelor UE din cadrul complexului se va demara activitatea de biomonitorizare, activitate care se va realiza cu implicarea tinerilor.

Rezultatele monitorizarii calitatii aerului si a biomonitorizarii, a efectelor poluarii produse de traficul rutier si feroviar in zona de frontiera, vor putea fi utilizate ca baza de promovare a unor politici de transport cu orientare ecologica.

Avantajul complexului consta in crearea – intr-un cadru natural deosebit – a unui spatiu educational care sa beneficieze de experienta specialistilor de mediu si de o dotare la standarde europene si in care, prin participarea Agentiei de Protectia Mediului Satu Mare, a administratiei locale, societatii civile si agentilor economici, dar si prin cooperarea cu partenerii din Ucraina, sa aiba loc conjugarea eforturilor unei largi palete de actori preocupati de reducerea impactului distructiv al activitatilor umane asupra naturii.

Bekessy  Elisabeta,

Director executiv

APM Satu Mare

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *