Educatie pentru mediu – educatie pentru viitor

Educarea in spirit ecologic a tinerei generatii este o garantie sigura pentru ca urmasii nostri sa beneficieze de un viitor fericit, viitor ce este conditionat de existenta unui mediu curat si sanatos.

In acest context, Agentia pentru Protectia Mediului si Inspectoratul  Scolar Judetean Satu Mare, au initiat simpozionul intitulat „EDUCATIE PENTRU MEDIU – EDUCATIE PENTRU VIITOR”, simpozion ce a avut drept scop crearea unei imagini de ansamblu privind realizarile in domeniul educatiei ecologice, rezultate vazute din prisma invatamantului, respectiv a mediului.

Bilant al activitatilor de informare si constientizare a problemelor de mediu, demarate de APM Satu MareAdevarata recunoastere a succesului unei activitati se poate materializa doar prin motivarea tuturor celor care au contribuit la obtinerea acestui succes, prin decernarea de premii si diplome, ca simbol al recunoasterii contributiei acestora la realizarea cerintelor UE in domeniul educatiei ecologice. Astfel, in cadrul simpozionului s-au acordat premii si diplome institutiilor de invatamant prescolar si scolar, respectiv ONG-urilor de mediu active si diplome ECO MEDIA mass-mediei locale.

Am inteles, totodata, ca rezultate spectaculoase putem obtine numai muncind in echipa. Echipa care sa aiba in componenta o paleta larga de specialisti, incepand cu cadrul didactic – specialistul in protectia mediului – reprezentantul societatii civile de mediu -jurnalistul si finalizand cu cetateanul de rand care in calitate de parinte, a inteles mesajul nostru, acela a necesitatii schimbarii mentalitatii si comportamentului in relatia cu mediul inconjurator.

1. In cadrul Programului „Viata pentru mediu – Viata pentru om”, 69 de institutii de invatamant din judetele de granita Satu Mare-Romania si Szabolcs – Szatmar-Bereg – Ungaria, aproximativ 18.000 de elevi:

–  s-au familiarizat cu colectarea selectiva a deseurilor reciclabile;

–  au facut cunostinta cu biodiversitatea din judetul Satu Mare;

–  au cunoscut calitatea apelor de suprafata din judetul Satu Mare;

Acestia urmeaza sa cunoasca calitatea aerului, prin continuarea acestui program si in anul scolar 2008 – 2009  la nivel transfrontalier, derulandu-se la nivelul a trei judete de granita: Satu Mare – Romania, Szabolcs- Szatmar-Bereg – Ungaria si Directia Vinograd – Ucraina.

2. In cadrul Miscarii Nationale – „Milioane de oameni Milioane de Copaci”, un numar de aproximativ 9000 de prescolari si scolari din 85 de institutii de invatamant, s-au implicat in realizarea cerintelor UE privind realizarea de noi spatii verzi pentru a asigura intr-un timp cat mai scurt 26 m² de spatiu verde pe cap de locuitor. Implementarea cu succes a miscarii nationale de plantare „Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” a fost rasplatita de Locul I obtinut de colectivul APM Satu Mare la cea de-a doua editie a  Miscarii Nationale „Milioane de Oameni, Milioane de Copaci”, premiu care motiveaza si ne da curaj pentru a ne inscrie si la urmatoarele editii.

3. In cadrul Campaniei Nationale „Inchide, Stinge, Recicleaza” initiata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului in parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, campanie ce si-a propus constientizarea, educarea si stimularea angajatilor agentiilor de mediu din Romania in vederea reducerii consumului de apa si energie, APM Satu Mare s-a clasat pe locul II la categoria economie de apa, cu o economie de 73% fata de aprilie 2008.

4. In cadrul Programului International ECO SCOALA, un numar de 17 institutii de invatamant, implementeaza obiectivele acestui program privind educarea tinerilor in domeniul protectiei mediului. Ca rezultat, un numar 12 institutii de invatamant au statut de ECO SCOALA. Pentru rezultatele deosebite obtinute in domeniul implementarii programelor de educatie ecologica in cadrul Seminarului National „Parteneriat in educatia pentru mediul inconjurator” organizat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, membru cu drepturi depline al Fundatiei Mondiale de Educatie pentru Mediul Inconjurator (FEE), Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare a primit”Steagul Verde”.

Primirea acestui simbol reprezinta recunoasterea pe plan international a implementarii cu succes de catre APM Satu Mare a programelor de educatie ecologica pentru tanara generatie. Aceasta apreciere ne confirma ca activitatea de educatie ecologica pe care o desfasuram este in folosul societatii civile, obligandu-ne in acelasi timp, sa continuam atragerea pe viitor a unui numar din ce in ce mare de participanti la programele mondiale de educatie pentru mediul inconjurator Un sprijin real si de necontestat in atingerea acestor rezultate l-au reprezentat societatea civila si mass media locala.

Societatea civila reprezita un sprijin deosebit atat pentru institutii, autoritati publice locale cat si pentru comunitate. Un numar din ce in ce mai mare de ONG-uri de mediu isi manifesta deschiderea fata de tanara generatie, ca prin mijloacele voluntariatului, sa se implice in solutionarea problemelor de mediu. La nivelul judetului Satu Mare apreciem efortul si consecventa  a 7 ONG-uri de mediu, care prin activitatea desfasurata contribuie la:

a.conservarea mediului inconjurator si a biodiversitatii ecologice;
b. informarea, sensibilizarea si educarea comunitatilor locale privind protectia mediului;
c. schimbarea mentalitatii romanesti si aducerea ei la standardele europene in privinta problemelor de mediu;
d. reducerea interventiei nocive a omului in natura;
e. reconstructia ecologica si promovarea dezvoltarii durabile;
f. ecologizarea si infrumusetarea unor zone publice;
g. promovarea colectarii selective a gunoiului, a reciclarii, a reducerii consumului de energie si a diminuarii folosirii substantelor daunatoare mediului;
h. sesizarea problemelor de mediu la autoritatile acreditate;
k. promovarea unei agriculturi ecologice.

Informarea corecta a publicului in domeniul protectiei mediului, este o conditie de baza pentru a beneficia de dreptul la informatii publice si de mediu respectiv la dreptul de a participa la luarea deciziilor de mediu. Mass media are capacitatea de a convinge o lume intreaga sa-si indrepte atentia asupra unui anumit lucru. Mass media locala din Satu Mare a inteles importanta informarii publicului si  este alaturi de aceasta echipa in toate activitatile de mediatizare, constientizare si informare a publicului satmarean in domeniul protectiei mediului.

Elisabeta Bekessy

Director executiv

APM Satu Mare

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *