Traditii populare, bucate moldovenesti si multe fructe si legume ecologice. De toate acestea au parte vizitatorii Festivalului Ecogastroetnica, care se desfasoara timp de doua zile la Coliba lui Mos Ion de la Manastirea Capriana. Evenimentul a inceput ieri si va dura pana in aceasta seara.
Pentru agricultori, festivalul este un prilej de promovare a produselor ecologice.
„Am venit cu harbuji si zamosi de la Cojusna, sunt foarte gustosi, dulci”.
„Aceasta de-acum devine o traditie foarte frumoasa pentru Republica Moldova. E binevenit anume in situatia asta cu embargoul, pana cand o sa patrundem cu adevarat in Europa cu productia noastra”.
Cele mai solicitate bucate la festival au fost sarmalele gatite in cuptor si placintele. De exemlu, in aceasta tigaie imensa, gospodinele pot gati, in acelasi timp, in jur de 20 de placinte.
„Sunt placintele de casa, avem semiluna, cu branza de vaca fara verdeata, iar cele de casa sunt cu verdeata: marar si coada de ceapa”.
„O idee foarte buna, bravo! Nu ne pierdem fara rusi, inainte, bravo!”
Unii au fost ademeniti de mirosul sarmalelor gatite la cuptor:
„Foarte gustoase, sarmalutele super”.
„Atmosfera care este creata cu atatia artisti, cred ca va tine pana la 23.00 si se vor simti bine aici la poalele Codrilor, la coliba lui mos Ion. O sa avem masterclass-uri, avem o tigaie gigantica unde se vor praji placinte pufoase”, spune unul din organizatori, Eudochia Ursu.
Prima zi a festivalui a culminat cu un spectacol de muzica populara.