Potrivit Agentiei Spatiale Europene, sonda Philae a descoperit compusi organici pe suprafata cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko. Practic, un instrument stiintific de pe cometa a „adulmecat“ atmosfera cometei si a identificat un compus organic necunoscut momentan. El urmeaza sa fie studiat pentru a fi identificat. Un compus organic e unul care contine un atom de carbon, baza vietii pe Pamant, scrie „Wall Street Journal“.
Cercetatorii urmeaza sa analizeze componenta acestui organism. Ar putea fi compusi simpli, cum ar fi metanul sau metanolul sau unii mai interesanti, cum ar fi aminoacizii, cei care sunt fundatia proteinelor.
Stephan Ulamec, managerul proiectului Philae, a spus ca aceste molecule organice vor fi studiate pentru a intelege daca moleculele organice, adica viata, a fost adusa de comete pe Terra.
Philae poate sa studieze cometa vreme de 1,5 ore pe zi si apoi intra in hibernare. De cand a ajuns pe cometa, Philae a studiat suprafata si atmosfera vreme de 60 de ore.
Philae a ajuns pe comet pe 12 noiembrie, dupa o calatorie de 10 ani. Misiunea ei principala a fost sa ajunga pe suprafata unei comete, sa se ataseze si sa transmita date in premiera.
Lansarea initiala a fost facuta pe 2 martie 2004 si racheta cu Rosetta si sonda Philae a calatorit 3.907 zile prin spatiu. Pe 14 noiembrie 2014, la doua zile dupa ce a ajuns pe cometa, Rosetta a intrat in tacere pentru ca nu mai avea capacitate electrica. Acum, cercetatorii depind de apropierea ei de suprafata Soarelui. Philae s-ar putea retrezi in august 2015.