Taxa Auto 2014 se modifica: Nou mod de calcul pentru timbru de mediu

  0
  626
  Taxa Auto 2014 se modifica: Nou mod de calcul pentru timbru de mediu
  Acord de mediu pentru Autostrada Târgu-Mureş – Ogra
  Taxa Auto 2014 se modifica: Nou mod de calcul pentru timbru de mediu
  Taxa Auto 2014 se modifica: Nou mod de calcul pentru timbru de mediu

  Guvernul modifica Ordonanta care stabileste modul de recuperare a timbrului de mediu in cazul in care automobilul este vandut in afara tarii.
  Ultimul proprietar al unui autovehicul scos din parcul auto national poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului de mediu pe baza copiei cartii de identitate a masinii, dar cu mentiunea ‘Vehicul scos definitiv din Romania’, in loc de ‘radiere pentru export’, se arata in proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

  Conform dispozitiilor art. 8 alin. (1) din HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ‘in situatia in care un autovehicul pentru care s-a platit in Romania taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul prevazut de ordonanta de urgenta si pentru care nu s-a dispus de catre instante restituirea acestora este scos ulterior din parcul auto national, ultimul proprietar poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului’.

  Potrivit initiatorilor, modificarea este necesara deoarece sintagma ‘pentru export’ poate crea interpretari diferite, respectiv regim vamal aferent marfurilor comunitare care parasesc teritoriul vamal al Uniunii Europene, in loc de ‘export’ ca regim fiscal aferent marfurilor ce sunt transferate dintr-un stat membru in alt stat membru, ca livrare intracomunitara.

  La cererea de restituire a timbrului de mediu se vor anexa urmatoarele documente: copia cartii de identitate a vehiculului, certificata de lucratorul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea ‘Vehicul scos definitiv din Romania’ (in loc de ‘radiere pentru export’ cum este in prezent), certificatul de radiere cu mentiunea ‘Vehicul scos definitiv din Romania’, emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari a vehiculelor (in original si copie), precum si documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare – cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.

  Proiectul de HG este supus dezbaterii publice pana la data de 20 noiembrie 2014, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la sediul MMSC.

  In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule iar din acel moment taxa auto este calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

  Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula ia in calcul in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

  Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro3 si Euro4 in cazul versiunilor diesel.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.