Comisia europeana lanseaza un dialog public despre nanotehnologii

In ceea ce priveste potentialul economic si cel al mediului inconjurator pe care il reprezinta nanotehnologiile, Comisia europeana a decis sa lanseze un dialog public pe aceasta tema. „Trebuie neaparat sa dispunem de un cadru regulamentar stabil care sa permita industriei comunitare sa exploateze din plin progresele nanotehnologiei”, a explicat Gunter Verheugen, vicepresedintele Comisiei responsabile de politica intreprinderilor si a industriei.

Nanomaterialele sunt fabricate la scara atomica, moleculara si macromoleculara, astfel ca proprietatile lor pot diferi de cele observate la o scara mai mare. Exista deja produse ale nanotehnologiei si analistii prevad o crestere economica exploziva in acest sector in cursul urmatorilor zece ani. Nanotehnologiile ar putea favoriza inovatii in domenii precum sanatatea publica, tehnologiile informatiei si comunicarii (TIC), industria manufacturiera, protectia mediului, energie, transport, securitate si spatiu. Dupa previziuni, piata mondiala a nanotehnologiilor ar putea reprezenta intre 750 si 2000 de miliarde de euro incepand de astazi pana in 2015, iar potentialul creator util ar putea atinge 10 milioane de intrebuintari legate de nanotehnologie de astazi pana in 2014, deci 10% din totalul creatiilor intrebuintate in industriile manufacturiere din intreaga lume.

Confruntand aceste previziuni, Comisia subliniaza necesitatea imbunatatirii dispozitivelor de urmarire sistematica si datelor despre efectele toxice si ecotoxice ale nanomaterialelor precum si perfectionarea metodelor de analiza care produc aceste date. Pentru moment, nanotehnologiile sunt sub protectia legislatiei curente precum reglementarea REACH (regulament al Comunitatii Europene despre chimicale si folosirea lor in mediu sigur), dar cunostintele in ceea ce priveste caracterizarea nanomaterialelor, riscul si expunerea la ele trebuie perfectionate.

Pentru a insoti si a intari aplicarea corecta a legislatiei existente asupra noilor produse abia scoase pe piata, Comisia lanseaza un dialog deschis cu cetatenii si partile interesate in general.

Sursa: www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *