Pedaland pentru binele planetei

1
299

Doua roti, vantul ce-ti bate usor in fata, senzatia de plutire, e clar! astazi este o zi nemaipomenita pentru a calatori.

Daca luam in consideratie nevoia crescanda de a elimina emisiile de gaze nocive, combustibilul ieftin si sa nu mai vorbim de beneficiul de a fi sanatos si in forma-ciclismul este cea mai importanta forma de transport in care ar trebui sa investim.

In Copenhaga unde 36% din populatie merge la serviciu cu bicicleta s-a demonstrat faptul ca oamenii care sunt activi traiesc cu pana la 5 ani  mai mult  si sufera de mult mai putine afectiuni decat cei care sunt inactivi. Ei sunt constienti ca a pedala 4 ore pe saptamana(10 km/zi), cat dureaza in medie o plimbare cu bicicleta acolo, inseamna a te mentine activ. Mai stiu de asemenea si faptul ca fiecare kilometru aditional de mers pe bicicleta inseamna o scadere de pana la 9-10 % a numarului de masini, reducerea accidentelor si economisirea a 51.000 de dolari investiti in sanatate. Pentru fiecare dolar pe care il investetesc in pistele pentru biciclete castiga 5. Astfel cei din Copenhaga si-au propus sa realizeze un obiectiv maret pana in 2015 : 50% din drumurile facute la munca sa fie pe bicicleta.

Cum a arata un astfel de viitor? Fiecare strada importanta ar avea o banda speciala pentru biciclete, separata de restul traficului, pretutideni in oras ar exista o retea de drumuri sigure amenajate pentru biciclete unde accesul masinilor ar fi restrictionat, strazi linistite, intersectii in care li s-ar da voie biciclistilor sa treaca cu 30 de secunde inaintea masinilor, parcari securizate si adapostite pentru biciclete.

Cand deja exista o astfel de tehnologie ce aduce atatea beneficii de ce sa nu profitam la maximum de ea?

www.earthfuture.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.