Companiile de stat din sectorul energetic ar putea fi nevoite sa cheltuiasca peste un miliard de euro in urmatorii patru ani pentru achizitia de certificate suplimentare de emisii de dioxid de carbon, dupa ce UE a redus cota alocata Romaniei si in conditiile in care respectivele societati sunt la inceput cu investitiile in protectia mediului.
“In domeniul energiei electrice si termice, in conditiile alocarii proportionale, de exemplu, numai societatile comerciale din coordonarea Ministerului Economiei si Finantelor vor trebui sa achizitioneze suplimentar circa 33.500.000 de certificate pentru perioada 2008-2012”, au declarat pentru Business Standard surse guvernamentale. Acestea au adaugat ca, in prezent, costul unui certificat de emisii de dioxid de carbon este de aproximativ 30 de euro si ca achizitionarea celor peste 33 milioane de certificate se va reflecta in cheltuieli suplimentare de productie a energiei. Conform surselor citate, numarul initial de certificate alocate acestor societati, inainte de aplicarea reducerii din partea UE, era de circa 176.400.000 de certificate pentru perioada mentionata, dar, chiar si in aceste conditii, companiile trebuiau sa mai cumpere drepturi de emisii.

Reducerea cotei de emisii poluante va duce la cresterea facturii pentru incalzire la un nivel insuportabil pentru 50% din populatie, va impune concedierea, intr-o prima etapa, a 20.000 de angajati din sectorul energetic si va obliga firmele locale sa cheltuiasca sume care ajung pana la 1,9 miliarde euro pe an, conform unui document guvernamental citat de Mediafax.

Diminuarea plafonului national cu 19,7 milioane de certificate, in perioada 2008-2012, daca Executivul de la Bruxelles nu va reveni asupra deciziei, va determina cheltuieli suplimentare anuale de 691 milioane de euro pentru companiile din sectorul energetic, inclusiv rafinarii, sau care lucreaza in domeniul metalelor feroase, industria mineralelor, celulozei si hartiei, obligate sa cumpere certificate de pe piata, la un pret de 35 euro/document estimat in prezent pe piata europeana a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Piata europeana a carbonului limiteaza emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor sa cumpere certificate, numite “credite de carbon”, in schimbul finantarii proiectelor nepoluante. “Actualele tarife (de energie termica – n.r.) depasesc pragul de suportabilitate pentru aproximativ 35% din populatia deservita, motiv pentru care caldura este inca subventionata.

In cazul cresterii tarifelor generate de internalizarea cumpararii unui numar suplimentar de certificate, va aduce sub pragul de suportabilitate un plus de 15-20% din populatia deservita”, se atentioneaza in documentul citat de Mediafax. Valoarea tranzactiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon a urcat, anul trecut, cu 80%, la 60 miliarde dolari, intrucat reglementarile din acest domeniu au devenit un motiv de ingrijorare pentru mai multe companii, potrivit firmei de consultanta Point Carbon din Oslo, citata de Reuters.

Piata certificatelor de emisii de carbon a avut, in 2006, o valoare de 33 miliarde dolari. Volumul de emisii de gaze tranzactionate a urcat anul trecut cu 64%, la 2,7 miliarde tone.

Aproximativ doua treimi din volumul certificatelor de emisii tranzactionate anul trecut au avut loc in cadrul schemei de tranzactionare a certificatelor de emisii a Uniunii Europene (UE). Astfel, in cadrul sistemului european au fost tranzactionate 1,6 miliarde tone emisii de dioxid de carbon, in valoare de 41 miliarde dolari. UE a adoptat, in 2005, sistemul european de tranzactii cu emisii de dioxid de carbon, cu scopul de a reduce emisiile prin stabilirea unui pret pe dioxidul de carbon. In Romania nu exista inca un astfel de sistem de tranzactionare.

Surse europene, citate de Reuters, au anuntat, martea trecuta, ca Executivul de la Bruxelles le va permite celor mai sarace state membre ale UE, Romania si Bulgaria, sa isi sporeasca emisiile de gaze cu pana la 20%, pana in 2020, fata de nivelul inregistrat in 2005, conform unui plan care va fi prezentat in aceasta saptamana. In replica, seful Departamentului de Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat ca autoritatile romane nu cunosc daca aceste informatii au legatura cu solicitarile Romaniei si nu exista motive ca actiunea initiata in justitie impotriva Comisiei Europene sa fie oprita. Comisia Europeana (CE) a redus, in luna octombrie a anului trecut, cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei romanesti pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de certificate, cat solicitase statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de certificate.

Reglementari

* Protocolul de la Kyoto tinteste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 5% sub nivelul din 1990
* CE a redus cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei romanesti
* Companiile vor trebui sa achizitioneze suplimentar circa 33,5 milioane de certificate
* Un certificat costa circa 30 de euro, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru aceste firme de peste un miliard de euro
* Aceste costuri se vor regasi in preturile de vanzare ale energiei electrice si termice

Sursa: Business Standard

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here